Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel

Elmės šešiakamienis ąžuolas

Elmės šešiakamienis ąžuolas

 

Elmes sesiakamienis azuolas 01 600

Elmes sesiakamienis azuolas 02 600

Elmes sesiakamienis azuolas 03 600

Elmes sesiakamienis azuolas 04 600

 

 

Šis ąžuolas – išskirtinis.
 
Tuo metu, kai buvo pateiktas konkursui, turėjo net 6 gerai ir lygiaverčiai išsivysčiusius kamienus. Deja, vėtra 2023 metų rugpjūčio mėnesį vieną žalialapį kamieną išvertė. Nuspręsta kamieną palikti gulėti, taigi ąžuolas ir toliau bus vadinamas šešiakamieniu.
 
Medis iki šiol sudaro labai plačią lają, kuri iš tolo išsiskiria iš aplinkos ir atrodo kaip milžiniška puokštė. Jis auga dešiniajame Elmės upelio krante, yra apsuptas kitų medžių.
 
Stereotipiškai ąžuolas yra siejamas su jėgos ir stiprybės simbolika ir įprastai vaizduojamas kaip vieno plataus kamieno ir tvirtų šakų medis, tačiau Elmės ąžuolas yra kitoks. Gal jis ir ne toks išvaizdus, ne toks didingas, tikėtina, turėjęs sudėtingesnes augimo sąlygas, tačiau vis vien išsikovojęs savo vietą po saule ir džiuginantis mus savo unikalumu.
 
Yra tikima, kad seniau toje teritorijoje gyvenęs piktas nedorėlis, kuris vieną dieną dėl savo nuodėmių buvo nutrenktas žaibo ten, kur dabar auga šis ąžuolas ir savo nuodėmes išpirks tik tada, kai nudžius paskutinis šio ąžuolo kamienas. Palinkėkime ąžuolui dar ilgai žaliuoti ir džiuginti mūsų akis!
 
Ąžuolas konkurse dalyvauja jau trečią kartą, 2017 m. yra užėmęs antrą vietą, todėl šiemet tikimės dar didesnio Jūsų palaikymo.
 
ety logo RGB PNG 1primary
 

Medžio pavadinimas: Elmės šešiakamienis ąžuolas

Rūšis: Paprastasis ąžuolas Quercus robur L.

Augimo vieta: Paelmio kaimas, Anykščių seniūnija, Anykščių raj. Medis auga Anykščių regioniniame parke, Elmės kraštovaizdžio draustinyje, Pavarių girininkijos 859 kvartalo 7 sklype. Maps.lt žemėlapis

Koordinatės: 55.570194, 25.152827 (WGS)

Amžius: Nežinomas, bet didesnis nei 100 metų

Fiziniai parametrai:

   kamieno apimtis 1,3 m aukštyje - 1) 209 cm; 2) 184 cm; 3) 243 cm; 4) 278 cm; 5) 198 cm; 6) 162 cm; 7) 84 cm (nudžiūvęs),
   aukštis - apie 26 m,
   kiti fiziniai parametrai: apimtis kamieno pagrinde – 766 cm
 
 Teikėjas: Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos Anykščių regioninio parko grupė
Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.