Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Aplinkotvarka Straipsniai Istoriniai želdynai – mūsų kultūros gyvasis paveldas

Aplinkotvarka

 

Milda Aidukaitė

 

Istoriniai želdynai – mūsų kultūros gyvasis paveldas

 

Istorinių želdynų chartijoje (Florencijos chartija, 1981) vienas iš istorinio želdyno apibrėžimų skelbia taip: „tai architektūros kompozicija, kurios didžiąją dalį sudaro augalija. Ji gyva, todėl yra gendanti ir atsinaujinanti. Jos pavidalas kinta priklausomai nuo pusiausvyros tarp sezonų kaitos ciklo; gamtai pražystant ir vystant, ir jos būklę palaikančių dirbtinių priemonių“. Šio gyvojo paminklo apsaugai reikia specialių taisyklių, juridinės apsaugos. Gyvojo paveldo apsauga nurodo juos identifikuoti ir inventorizuoti. Jiems reikia apsaugos, tvarkymo ir atkūrimo bei priežiūros strategijos. Istorinis kultūros paveldas atgaivinamas tam, kad visuomenė suvoktų,  koks svarbus yra jos turimas istorinis paveldas tautinio tapatumo, socialinės ir ekonominės gerovės, visuomenės pilietiškumo ir kitais požiūriais. Istorinio želdyno, kaip nekilnojamojo kultūros paveldo pažinimas, prieinamumas ir atgaivinimas skatina visuomenės suvokimą apie turimą istorinį paveldą.

Visas straipsnis .pdf formate

 

Informacijos šaltinis: Klaipėdos valstybinės kolegijos mokslinis periodinis leidinys MIESTŲ ŽELDYNŲ FORMAVIMAS (2010 1 (7))

Straipsnis publikuojamas žurnalo redakcinei kolegijai sutikus

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.