Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Įvairūs Medžiai auga sparčiau...

Populiarūs

Medžiai auga sparčiau...

Vašingtonas, 2010 m. vasario 2 d. Smitsono aplinkos tyrimų centro (JAV) atliktų studijų rezultatai rodo, kad medžiai šiauriniame žemės pusrutulyje auga žymiai greičiau, nei prieš du šimtus metų. Mokslininkų nuomone, tai vyksta dėl padidėjusio anglies dvideginio kiekio aplinkoje, rašo „Independent“. Mokslininkai jau 22 metus tiria penkiasdešimt penkis rytinės JAV dalies lapuočių miškų plotus. Tyrimų duomenys rodo, kad dabar medžiai žymiai greičiau, negu prieš 225 metus, kuomet buvo pradėti detalesni medžių matavimai bei aprašymai.

Smitsono aplinkos tyrimų centro miškų ekologas Džefris Parkeris (Geoffrey Parker), kartu su savo kolegomis prie šio projekto dirba jau nuo 1987 metų ir  nuodugniai aprašo medžius bei krūmus, storesnius nei 2 centimetrai. Mokslininkai apskaičiavo, kad vieno hektaro plote augantys medžiai per metus priauga maždaug  4 tonas grynos medienos. Toks kiekis prilyginamas dviem 60 centimetrų storio medžiams.

Stebint įvairius plotus skirtingų augimo stadijų metu, nustatyta kad net 90 proc. medžių auga dvigubai ar net keturgubai greičiau.

Tuo pačiu metu mokslininkai tyrė ir anglies dioksido kiekį ore. Nustatyta, kad per tą laiką jis pakilo 12 procentų. Vidutinė metinė temperatūra pakilo trimis dešimtosiomis laipsnio, o augimo sezonas pailgėjo beveik aštuoniomis dienomis. D. Parkeris tikina, kad visi šie faktoriai daro didelę įtaką medžių augimui. Sparčiai augantys medžiai daugiau absorbuoja ir anglies dvideginio, išskiriamo deginant įprastą iškastinį kurą.

Mokslininkai tvirtina, kad didesnė anglies dvideginio koncentracija bei pailgėjęs augimo sezonas šiauriniame pusrutulyje gali būti naudingas  ir žemės ūkiui.

 

Informacijos šaltinis: www.independent.co.uk

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.