Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Įvairūs Britai skatina sodininkus nenaudoti durpių

Populiarūs

Britai skatina sodininkus nenaudoti durpių

Didžiosios Britanijos vyriausybė, vykdydama savo planus sumažinti išskiriamo anglies dvideginio kiekį, nusprendė paskatinti neprofesionalius sodininkus naudoti kuo mažiau durpių. Pradedama kampanija, kurios metu sodininkai bus raginami naudoti kuo mažiau durpinio komposto, rašo „The Independent“.

Naujosios kampanijos tikslas - iki 2020 metų uždrausti prekiauti specialiai sodininkams paruoštu kompostu, kurio viena iš sudedamųjų dalių -  durpės. Pasak projekto iniciatoriaus, Didžiosios Britanijos vyriausybės aplinkosaugos sekretoriaus Hilario Beno (Hilary Benn), kasmet į orą yra išskiriama pusė milijono tonų anglies dvideginio vien tik todėl, kad sodininkai, auginantys daržoves ir gėles, naudoja kompostą, kuriame yra durpių.

Jau 1999 metais buvo inicijuotas planas 10 proc. sumažinti durpių naudojimą iki 2010 metų, tačiau šiuo metu maždaug  pusė viso parduodamo komposto savo sudėtyje turi durpių. Daugelį metų manyta, kad durpės padeda augalams augti greičiau, nes turi daug maistingų medžiagų. Tačiau dabar kompostą su durpėmis arba auginti paruoštus krepšelius iš durpių siūloma keisti natūraliu kompostu iš medžių lapų arba vazonėliais iš medienos pluošto, kitų medžių atliekų. Taip pat teigiama, kad dauguma augalų puikiai veši alternatyviame komposte be durpinių priedų.

Manoma, kad naujojo plano rezultatas gali būti stulbinantis ir, anot ekspertų, vengiant durpių  komposte ar auginimui paruoštuose vazonėliuose, galima būtų sumažinti anglies dvideginio išskyrimą. Rezultatas būtų panašus kaip pašalinus 350 tūkstančių automobilių iš Didžiosios Britanijos kelių. Be to, išgaunant durpes iš pelkių ir kitų durpynų yra naikinamos natūralios gyvūnų buveinės ir augalija.

Šiuo metu 36 procentai šiaurinėje Europos dalyje naudojamų durpių yra išgaunamos Jungtinėje Karalystėje, daugiau negu pusė atkeliauja iš Airijos, o 6 procentai parduodamų durpių atvežama iš Baltijos šalių.

Išsamesnė informacija: www.independent.co.uk

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.