Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Bioįvairovė Retasis sengirių vabalas - marmurinis auksavabalis

Populiarūs

Retasis sengirių vabalas - marmurinis auksavabalis

Neries regioniniame parke esančiame Dūkštų ąžuolyne pavyko nufotografuoti  ant seno ąžuolo kamieno besišildantį labai gražų, įdomų ir į Lietuvos raudonąją knygą įrašytą vabalą – marmurinį auksavabalį (Liocola marmorata (lugubris) Herbst). Ši reta vabalų rūšis Lietuvoje saugoma nuo 1989 m.

marmurinis-auksavabalisSuaugę marmuriniai auksavabaliai skraido birželio – liepos mėnesiais. Šiltomis, saulėtomis dienomis jie aptinkami prie tekančių lapuočių medžių sulčių,  taip pat ant įvairių augalų žiedų. O šio vabalo lervos vystosi trūnijančioje senų lapuočių medienoje arba humusingoje dirvoje, prie pūvančių medžių šaknų, taip pat kai kurių skruzdžių skruzdėlynuose. Vystymosi trukmė – 2 metai.

Didžiausios grėsmės šiems vabalams – brandžių lapuočių medžių su pažeminėmis ertmėmis šalinimas, senų parkų ir sodų nykimas. Vabalų gyvenamose vietose būtina išsaugoti senu drevėtus lapuočius – ąžuolus ir klevus.

Neries regioniniame parke užregistruotos 1331 vabzdžių rūšys, iš jų vabalų – 270 rūšių. Dūkštų ąžuolyno ir greta esančio Dūkštos upelio slėnio, apaugusio senais, drevėtais ąžuolais, vabzdžių pasaulis, ypač įdomus ir paslaptingas. Čia gyvena ne tik retieji marmuriniai auksavabaliai, bet ir kitos, brandžioms plačialapių miškų buveinėms būdingos vabalų rūšys: niūraspalvis auksavabalis, purpurinis plokščiavabalis, keturdėmis maitvabalis.

Saulius Pupininkas, Neries regioninio parko vyr. specialistas

 

Informacijos šaltinis: www.bernardinai.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.