Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Bioįvairovė Kas prilipdė monetas ant ąžuolo lapų?

Populiarūs

Kas prilipdė monetas ant ąžuolo lapų?

Gumbavapsviu galai azuolo lape

Rudeniop ąžuolai pradeda brandinti savo derlių – giles, bet be jų galime pamatyti ir kitokį derlių. Ant ąžuolų lapų ir ūglių sutinkama visa įvairovė išaugų ir gumbų, kurie moksliškai vadinami gàlais. Gàlus sudaro maži, panašūs į museles vabzdžiukai – gumbavapsvės (Cynipidae), kurias pamatyti gamtoje yra gana sudėtinga. Dažniausia ant įvairių augalų pastebime jų padarytus pakenkimus. Gumbavapsvės lerva yra labai gležna.

Kad apsisaugotų nuo priešų ir turėtų pakankamai maisto, gumbavapsvė formuoja gumbą, kuriame pati ir gyvena. Pagal gumbų formą mes galime nustatyti kokia gumbavapsvės rūšis pažeidė augalą.

Nuotraukoje matome visą koloniją monetinių gumbavapsvių (Neuroterus numismalis Geoffroy in Fourcroy, 1785), prisitvirtinusių ant apatinės ąžuolo lapo pusės. Vabzdžių koloniją aptiko LAMMC Miškų instituto mokslininkai Žemaitijos nacionaliniame parke esančiame Plokštinės miške. Rudeniui įpusėjus, gumbai su gumbavapsvių lervutėmis nukrenta ant žemės ir žiemoja, o pavasarį išskrenda jau suaugę vabzdžiukai. Jei šių įdomių vabzdžių yra negausu, tai medis didelio nuostolio nepatiria, bet jei visi lapai būtų padengti gàlais, ąžuolas gali nusilpti. Tada jį pradės pulti kiti vabzdžiai - ąžuolų medienos mėgėjai.

Arūnas Gedminas

 

Informacijos šaltinis: www. zemaitijosnp.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.