Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Bioįvairovė Entomologai: skruzdės turi kolektyvinę atmintį

Populiarūs

Entomologai: skruzdės turi kolektyvinę atmintį

skruzde

 

Kai viena skruzdė susiduria su svetimos skruzdžių kolonijos atstove, ji ne tik įsimena priešininkės kvapą, bet ir perduoda jį saviškėms, jog įspėtų apie galimą svetimų skruzdžių įsiveržimą. Tokias išvadas priėjo eksperimentą atlikę Australijos mokslininkai.

Melburno universiteto entomologai atliko seriją bandymų su azijinėmis Oecophylla smaragdina rūšies skruzdėmis. Keletą vienos kolonijos vabzdžių tyrėjai patalpino į nedidelę „pažinčių areną”, kurioje ropinėjo ir svetimų kolonijų atstovės.

Po to eksperimento autoriai stebimai skruzdžių kolonijai surengė netikro aliarmo situaciją: greta skruzdėlyno paleido skruzdes darbininkes iš kitų kolonijų. Kaip ir buvo galima tikėtis, nekviestas viešnias netrukus sudorojo kolonijos gynėjų funkciją atliekančios skruzdės.

Tačiau eksperimento metu paaiškėjo, jog kur kas agresyviau besiginančios skruzdės reagavo į tas svetimeives, su kuriomis jų kolonijos narės jau buvo susipažinę „pažinčių arenoje”. Toks skruzdžių elgesys yra gana logiškas: skruzdžių šeimai didžiausią grėsmę kelia kaimyninės kolonijos. Tolimesnių kolonijų atstovės, prie skruzdėlyno atklydusios atsitiktinai, laikomos mažiau pavojingomis.

Tyrėjai išsiaiškino, jog didesnis agresyvumas pažįstamų šeimų skruzdžių atžvilgiu išlieka šešias dienas. Tačiau įdomiausia yra tai, jog grėsmę sugebėjo atpažinti visos tai kolonijai priklausančios skruzdės - net ir tuo atveju, jei su įsibrovėle anksčiau reikalų buvo turėjusi tik viena skruzdėlyno šeimos narė.

Tyrimo grupės vadovas, profesorius Markas Elgaras (Mark Elgar) tokio skruzdžių elgesio schemą aiškina taip: „Įsivaizduokite, jog neseniai jums teko susidurti ir nukentėti nuo tam tikros grupės žmonių, pasižyminčių kažkokia bendra savybe - pavyzdžiui, jie visi nešioja vienodą atributiką. Jūs įspėjote kai kuriuos savo kolegas, jog su tokios atributikos turinčiais žmonėmis reikia būti atsargiems. Tie kolegos tokia informacija pasidalijo su kitais kolegomis, kurių įspėti jūs neturėjote galimybės. Tai ir yra kolektyvinė atmintis - kai tam tikrą informaciją išsaugo visi grupės, kolektyvo individai. Pakeiskite kolegas skruzdėmis, o atributiką - kvapu, ir suprasite, ką mes atradome, vykdydami savąjį eksperimentą su skruzdėmis.”

Parengė Saulius Žukauskas

 

Informacijos šaltinis: www.technologijos.lt

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.