Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Medžio galios Medžiams senstant, medienos prieaugis… didėja!

Populiarūs

Medžiams senstant, medienos prieaugis… didėja!

140117-Zin-1Jau 145 metus einančiame britų žurnale „Nature“ paskelbtas pranešimas apie JAV Vakarų ekologinių tyrimų centro ir Oregono valstijos universiteto mokslininkų vadovaujamus tarptautinius tyrimus, kuriuose dalyvavo 38  mokslininkai iš universitetų, NVO, valstybinių agentūrų 16-oje šalių šešiuose žemynuose. Gauti duomenys apverčia aukštyn kojom visuotinai priimtą teiginį, esą sendami medžiai liaujasi augti ir tampa nebeproduktyvūs. Tyrimai nustatė, kad daugumos atogrąžų ir vidurinės juostos rūšių (97% iš tirtų 403) didžiausieji medžiai senėdami auga sparčiau ir sukaupia vis daugiau anglies. Išvada remiasi 673 046 individualių medžių daugiamečiais matavimais,  kai kuriais atvejais vykdomais jau 80 metų. Tokių rūšių, kaip kad Australijos kalninis uosis, kitaip eukaliptas Eucalyptus regnans, arba Kalifornijos pakrančių sekvoja Sequoia sempervirens,  įspūdingas augimas nėra tik retų rūšių išimtis: pasak mokslininkų, spartus medžių milžinų masės prieaugis  veikiau yra visuotinė norma, jis gali viršyti 600 kg per metus. Tyrimų vadovas Nathanas L. Stephensonas populiariai palygino: “Jeigu mes augtume kaip medžiai ir mūsų augimas pasibaigus paauglystei dar spartėtų, užuot lėtėjęs,  tai būdami vidutinio amžiaus svertume pusę tonos, o išeidami į pensiją - daugiau negu toną”. 

Californias giant redwoods 600

Richard Schultz/Corbis

Tačiau mokslininkai pabrėžia, jog šios išvados apibūdina individualių medžių vystymąsi ir netaikytinos medynams. Šiems senstant dalis medžių žūva, likę gyvieji išretėja.

Informacijos šaltinis: www.zurnalasmiskai.lt

Informacijos šaltinis: www.nature.com

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.