Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Draugiškas gamtai gyvenimo būdas Bitės nugalėjo – neonikotinoidai draudžiami

Populiarūs

Bitės nugalėjo – neonikotinoidai draudžiami

 Foto: Shutterstock

Europos Sąjunga visuose laukuose uždraus visame pasaulyje plačiausiai naudojamus insekticidus. Toks sprendimas priimtas dėl to, kad jie kelia pavojų bitėms.

Neonikotinoidų draudimas, kuriam penktadienį, balandžio 27 dieną, pritarė šalys narės, turėtų įsigalioti 2018 metų pabaigoje. Tai reiškia, kad šiuos insekticidus bus galima naudoti tik uždaruose šiltnamiuose, rašo „theguardian.com“.

Bitės ir kiti vabzdžiai yra gyvybiškai svarbūs pasaulinei maisto gamybai, nes jie apdulkina tris ketvirtadalius visų pasėlių. Pastaraisiais metais stipriai sumažėjo apdulkinančių vabzdžių skaičius ir dėl to iš dalies kaltas plačiai paplitęs pesticidų naudojimas. Europos Sąjunga neonikotinoidų naudojimą žydinčioms kultūroms, kurios pritraukia bites, uždraudė 2013 metais.

Tačiau vasario mėnesį pateiktoje Europos Sąjungos mokslinio rizikos vertinimo ataskaitoje daroma išvada, kad didelė rizika tiek naminėms bitėms, tiek laukinėms bitėms sąlygota pesticidų, kurie patenka į dirvožemį ir vandenį. Dėl to pesticidais užteršiama flora ir vėlesnės kultūros. Naujausias medaus mėginių tyrimas atskleidė globalų užterštumą neonikotinoidais.

Europos sveikatos ir maisto saugos komisaras Vytenis Andriukaitis pasveikino penktadienio balsavimą: „Komisija, remdamasi EFSA (European Food Safety Authority, Europos maisto saugos tarnyba, red.) moksliniais patarimais, siūlė šias priemones prieš keletą mėnesių. Bičių sveikata išlieka pirmaeilės svarbos, nes tai susiję su biologine įvairove, maisto gamyba ir aplinka“.

Trijų pagrindinių neonikotinoidų uždraudimas sulaukė aktyvios visuomenės paramos – beveik penki milijonai žmonių pasirašė grupės „Avaaz“ inicijuotą peticiją. „Šių toksiškų pesticidų uždraudimas yra vilties spindulys bitėms, – sakė Antonia Staats iš „Avaaz“. – Galiausiai, mūsų vyriausybės įsiklauso į savo piliečius, mokslinius įrodymus ir ūkininkus, kurie žino, kad bitės negali gyventi su šiomis cheminėmis medžiagomis, o mes negalime gyventi be bičių.“

Martinas Dermine’as iš „Pesticide Action Network Europe“ sakė: „Neonikotinoidų leidimas prieš ketvirtį amžiaus buvo klaida ir sukėlė ekologinę katastrofą. Šiandienos balsavimas yra istorinis“.

 

Informacijos šaltinis: www.delfi.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.