Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Ekologiniai pavojai Aplinkos ministerijos leidinys „Invazinės rūšys Lietuvoje“

Populiarūs

Aplinkos ministerijos leidinys „Invazinės rūšys Lietuvoje“

http://www.am.lt/VI/files/0.735711001509101873.pngIš Lietuvoje paplitusių invazinių augalų ir gyvūnų rūšių žmonės dažniausiai žino tik Sosnovskio barštį. O jų, be šio naikintino augalo, į dabartinį Invazinių Lietuvoje rūšių sąrašą įtraukta dar 34.

Su šiomis rūšimis supažindina naujas Aplinkos ministerijos leidinys „Invazinės rūšys Lietuvoje“. Jis pravartus ne tik specialistams, bet ir plačiajai visuomenei. Leidinyje pateikta informacija apie kiekvienos į minėtąjį sąrašą įtrauktos rūšies kilmę, morfologiją ir biologiją, paplitimo mastą ir keliamą grėsmę, taip pat kovos su ja būdai ir teisės aktai, susiję su šių rūšių kontrole ir naikinimu.

Svetimžemių rūšių plitimas ir jų invazija, pasak leidinio konsultantės, ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų departamento Gamtos apsaugos skyriaus vyriausiosios specialistės Lauros Janulaitienės, – dabar antra pagal svarbą (po tiesioginio buveinių naikinimo) grėsmė daugelio pasaulio regionų biologinei įvairovei.

Į pirmąjį Lietuvoje naikintinų rūšių sąrašą 2001 m. buvo įrašytas vienintelis Sosnovskio barštis, o dabar – jau 35 rūšys. Augalų – 18, o gyvūnų – 17 rūšių. Pastaraisiais metais su kai kuriomis iš šių rūšių žmonės jau pradėjo kovoti, aktyviai skatinant gamtosaugininkams. Tai gausialapiai lubinai, kanadinės rykštenės, uosialapiai klevai. Daržininkai jau šaukiasi pagalbos naikindami jų daržus puolančius moliuskus – luzitaninius arionus. Gamtosaugininkams nerimą kelia didėjantis ne tik kanadinių audinių, mangutų, bet ir paprastųjų meškėnų skaičius.

Šis leidinys, kaip ir invazinius augalus bei gyvūnus vaizduojantys plakatai, bus dalijamas saugomų teritorijų direkcijų, urėdijų, regionų aplinkos apsaugos departamentų specialistams, savivaldybėms, universitetams, mokykloms ir kt. Elektroninė ir leidinio, ir plakatų versija netrukus bus paskelbta ministerijos tinklalapyje.

 

Informacijos šaltinis: www.am.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.