Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Požiūris „Nugenėti“ medžiai Vilniuje primena palmes

Populiarūs

„Nugenėti“ medžiai Vilniuje primena palmes

tuopos pries ir po g zukausko g
GRYNAS.lt skaitytojo nuotr. / Tuopos Žukausko g. nugenėtos švariai iki viršūnių

Atėjus pavasariui sostinėje prasidėjo medžių genėjimo darbai. Vilniaus miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus Želdynų poskyris jau gavo daugiau nei 200 prašymų kirsti ar genėti medžius. Poskyrio atstovai teigia, kad medžius geni tik gavę gyventojų ar įmonių prašymus. Tačiau tautiečių požiūris į medį kai kuriais atvejais kardinaliai išsiskiria: kas vieniems yra šviesą gožiantis ir šakomis automobiliui ar elektros laidams grasantis išstypėlis, kitiems – atgaiva akims ir visą gyvenimą priešais langą šnarėjęs lapuotis.

Pažvelgęs, su kokiu smarkumu bendrovės „Vertical group“ darbuotojai rėžia vieną šaką po kitos sostinės S. Žukausko gatvėje gyvenantis Deimantas J. stebėjosi: „Ar čia genėjimas?“.

Ką reiškia žodis „genėti“?

„Sakyčiau, tie medžiai apkapoti, ne nugenėti. Medis augo iš dviejų kamienų, tai vieno paprasčiausiai neliko. Dabar styro kelmas. Įdomiausia, kad dauguma rąstų neišvežta, jie vis dar čia riogso. Susidaro įspūdis, kad darbų vykdytojai nori palikti tokius tarsi stiebus. Man atrodo, kad tai ne genėjimas, o kirtimas,“ - pastebėjo vyras. Jis pripažino, jog tuopos turėjo probleminių, galbūt pavojų kėlusių šakų. Tačiau kai kurios jų kaip tik styro pačioje viršūnėje, kai visos apatinės medžių šakos tiesiog „nušienautos“.

„Žiūrint iš piliečio pusės atrodo, kad iš tų medžių nori padaryti kokius eukaliptus... Nejau darbai, kai paliekamas tik kelmas vis tiek yra genėjimas? Telieka kažkokia medžio liekana... O galbūt medžiai trukdo verslininkams, kuriems išnuomuoti šalia esantys objektai?“, - klausė S. Žukausko gatvės gyventojas paminėdamas, jog nupjautos šakos sudarė nemenką kiekį medienos.

Vyras GRYNAS.lt atsiuntė nuotraukas, kuriose matyti tuopos su keliais metrais visiškai nupjaustytų šakų – palikta tik pati viršūnė. Kai kur nurėžta didelė atšaka, antrasis medžio kamienas.

Darbus atlieka atestuotos bendrovės

Miesto tvarkymo skyriaus Želdynų poskyrio vedėjas Gintautas Runovičius redakcijai pateikė gausybę ministro nutarimų ir savivaldybės leidimų numerių. Šie dokumentai suteikia darbų vykdytojams teisę genėti medžius taip, kaip jie išmano.
Leidimas išduodamas genėti konkrečiu adresu, konkrečioje teritorijoje augančius medžius, o kurias šakas – dokumentuose juk neaprašysi.

„Mūsų pasirinktos įmonės yra atestuotos, išklausiusios kursą kaip genėti medžius urbanizuotose teritorijose. Jos negeni daugiau, nei reikia, - kalbėjo želdynų poskyrio vedėjas. - Išlygos gali būti padarytos, jei medis auga po elektros ar apšvietimo laidais – ten galbūt nugenima daugiau, kad neatsitiktų kokia nelaimė.“

„Leidimai kirsti išduodami patikrinus bei įvertinus medžių sanitarinę būklę, t.y. ar jie yra su puviniu, pavojingai palinkę, baigiantys džiūti ir keliantys pavojų gyventojams, praeiviams, pastatams, automobiliams ir juos būtina pašalinti. Galite pasiteirauti, kiek Teisės departamentas gauna ieškinių atlyginti medžių padarytą žalą“, - būtinybę kirsti medžius aiškino G. Runovičius.

Genėjimas - leidimas pjauti 60 cm skersmens šakas

Želdynų poskyrio vedėjas pabrėžė, jg S. Žukausko gatvėje Augančios tuopos yra avarinės būklės - su puviniu, sergančios, keliančios pavojų žmonėms ir statiniams.
„Todėl išduotas leidimas nugenėti sausas, sergančias, aplaužytas, grėsmę keliančias šakas, t.y. atlikti lajos pakėlimo bei sanitarinį, formuojamąjį genėjimą, kad palengvintume lają, padėtume nusilpusiems medžiams“, - dėstė G. Runovičius.

Vyras pridūrė, jog konkursą valstybinėje žemėje atlikti genėjimo bei pjovimo darbus yra laimėjusi bendrovė „Stebulė“. Pagal Aplinkos ministro įsakymą, kai medžiai yra avarinės būklės, visa nupjauta ar nugenėta mediena atitenka darbus vykdančiai bendrovei.

Bendrovės „Šiaurės miestelis“ atstovė Marija Zaicevienė patikino, jog savivaldybės išduotame leidime buvo įrašas: „leidžiama pjauti iki 60 centimetrų diametro sausas, palūžusias šakas, pagenėti iš apačios.“ Moteris pripažino, kad taip nugenėtos tuopos atrodo skurdokai, tačiau leidimo suteiktų įgaliojimų darbus vykdžiusi „Vertical Group“ neviršijo.

Specialistai griebiasi už galvos

„Skambino kažkuris gyventojas, ar gyventoja susirūpinę, kad medžiai bus visai nukirsti. Mūsų bendrovės žmogus nuvyko apžiūrėti darbų, viskas pagal leidimą – ir kiekiai, ir šakų diametras. Savivaldybės išduotame leidime viskas būna tiksliai parašyta. Tiesa, bendrovė dar neišsivežė medienos, kurią jai priklauso sutvarkyti, bet manau, kad tai gyventojams netrukdo, artimiausiu metu turėtų išvežti,“ - kalbėjo M. Zaicevienė.

Vis dėlto Lietuvos arboristikos centro (arboristai – medžių gerove ir formavimu besirūpinantys specialistai red. past.) direktorius Algis Davenis, pažvelgęs į nuotraukas pokalbį pradėjo giliu atodūsiu: „Visiškai nežiūrima medžio poreikių. Čia toks komercinis požiūris, ir tiek. Jei atvirai, darbus atliekantys darbininkai nelabai išmano, ko reikia tam medžiui. Kai viskas daroma kuo taupiau, medis tiesiog žalojamas. Gali būti, kad ir tie dokumentuose pažymėti 200 medžių bus nugenėti taip pat. Sunku ką nors pakeisti, nes pagal galiojančius įstatymus darbininkai turi teisę taip genėti. Mes kovojame prieš tokius darbus, kreipiamės į ministeriją, tik ne viskas mūsų valioje.“

 

Informacijos šaltinis: www.grynas.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.