Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Požiūris Medelių pirkimas arba kaip neužlipti ant „žaliosios kontrabandos“ grėblio?

Populiarūs

Medelių pirkimas arba kaip neužlipti ant „žaliosios kontrabandos“ grėblio?

sodinukai 1

Flickr.com nuotr. / Sodinukai / Highways Agency nuotr.

 

Valstybinės augalininkystės tarnybos duomenimis, Lietuvoje dažniausiai prekiaujama mūsų šalyje užaugintais, rečiau – iš Rusijos, Nyderlandų ar Belgijos įvežtais sodinukais. Tačiau netrūksta ir „žaliosios kontrabandos“ - nupigintos nelegalios produkcijos iš užsienio.

„Žalioji kontrabanda“ – įvairi nupiginta Lenkijos medelynų produkcija, pasiekianti Lietuvos turgavietes nelegaliai ir pirkėjams siūloma su milžinišku antkainiu. Daugiausia tai pramoninės augalų veislės, netinkančios mėgėjiškai sodininkystei, o juo labiau Lietuvos klimatinėms sąlygoms.

„Lietuva turi saugomos zonos statusą dėl bakterinės degligės, todėl šios ligos pažeidžiamus sodinukus iš trečiųjų šalių (t.y. nepriklausančių ES) įvežti draudžiama. Siekiant sustabdyti ligos plitimą ir sunaikinti jos židinius atliekami reguliarūs fitosanitariniai tyrimai tiek medelynuose, tiek prekybos ir transportavimo vietose,“ – teigia Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos (VATŽŪM) Fitosanitarijos skyriaus vedėjas Gintaras Lapinskas.

Pirmą kartą mūsų šalyje bakterinė degligė (admin prierašas - Erwinia amylovora (Burr.) Winsl. et al., plačiau apie bakterinę degligę), pažeidžianti erškėtinių (Rosaceae) šeimos augalus, nustatyta 2005-aisiais, dėl jos kasmet tenka išrauti ir sudeginti šimtus tūkstančių augalų: obelų, kriaušių, slyvų ir kitų.

Kalvarijų turguje keletą sodinukų pirkusi Irena teigė, kad nieko apie bakterinę degligę ar augalo pasą nėra girdėjusi. „Nežinau, kokios veislės Lietuvoje tinkamos auginti, pirkdama renkuosi tuos žmones, kurie atrodo patikimi, kurių akys geros. Prašau skaniausių, didžiausius vaisius vedančių medžių. Ne visada augalai prigyja, bet net nepagalvojau, kad taip nutinka dėl to, kad nuperku nelietuvišką augalą. Trešnes va jau trečią sykį sodinsiu, bet manau, kad taip yra dėl mano nesugebėjimo tinkamai pasodinti, o ne dėl sodinuko kokybės,“ – teigė ji. 

Kas tas augalo pasas?

Labai svarbu perskaityti ir suprasti informaciją, pateiktą augalo pase – siauroje popieriaus juostelėje, prisegtoje prie kamieno. Kuo jos daugiau, tuo geriau. Teisės aktais apibrėžta, kokia minimali pagrindinė informacija turi būti nurodyta, tačiau dažnas augintojas apibūdina veislės savybes, nurodo kontaktus, kur kreiptis esant neaiškumų ar nusiskundimų.

„Lietuvoje užauginti augalai ženklinami VATŽŪM išduodamais augalo pasais. Grafoje „Kilmės šalis“ įrašoma „Lietuva“ arba „LT“. O grafoje „ZP“ įrašas „LT“ arba „b2“, reiškia, kad sodinukai atitinka fitosanitarinius reikalavimus. Bendrai medelyno produkcijos kokybę pažymi išduotas Sodo augalų sertifikatas,“ – teigia G. Lapinskas.

Taip pat augalo pase turi būti nurodytas ūkio subjekto numeris LR Fitosanitariniame registre. Pavyzdžiui, UAB „Žagarės sodai“ jis yra 000112-03-AA-IA. Priklausymas registrui paliudija, kad specialistai nuolatos tikrina medelyno veiklą: ar sodmenys neužsikrėtę pavojingomis ligomis ir kenkėjais, ar parduodamos Lietuvoje auginti tinkamos veislės ir pan.

Nuo 2004 m. Lietuvoje ar ES realizuojamai sodinamajai medžiagai – žiedadulkėms, įskiepiams bei poskiepiams, sodinukams, daržovių bei gėlių daigams, sėklinėms bulvėms - ir kitiems augaliniams produktams, kuriems reikalinga fitosanitarinė kontrolė, augalų pasai yra privalomi.

Pats savo sodo medžius skiepijantis sodininkas Antanas šeštadienį vykusioje „Sodo kraitėje“ lankėsi iš smalsumo. „Įdomu, kas ir ką augina, už kiek parduoda. Anksčiau ir aš augindavau medelius pardavimui. Vis daugiau senųjų veislių siūlo, tas yra gerai. Kam mums tie abrikosai, persikai – turim daug įvairių tradicinių obelų veislių, kurių vaisių skonio gama nenusileidžia egzotikoms. Jei rinkčiausi savo sodui, žiūrėčiau, kad šaknys būtų gerai išsivystę, kad vainikas suformuotas, nepirkčiau vienmečių vytelių, su jomis daug vargo. Ir, žinoma, geriau nepagailėti kuro ir nuvykti tiesiai į medelyną, pačiam pamatyti, kur tie medžiai užaugo, kaip yra iškasami,“ – sakė jis.

Paklaustas, ar dažnai tikrinami turgavietėse prekiaujantys asmenys, G. Lapinskas patikino, kad tai atliekama ne rečiau kaip kartą per metus. Pranešimų dėl prekybos neaiškios kilmės produkcija tarnyba sulaukia itin retai, nors į tokią įvairiais būdais gautą informaciją dėl fitosanitarijos reikalavimų nesilaikymo reaguotų operatyviai. „Dėl netikslaus augalo paso pildymo paprastai skiriamas įspėjimas ir įpareigojimas augalų pasus perrašyti. Jei nėra galimybių nustatyti augalų kilmę, nepateikiami ją įrodantys dokumentai, augalai yra naikinami tarnybos inspektoriams prižiūrint,“ – sakė jis.

Pastebėjus netinkamai prekiaujančius visuomet galima pranešti VATŽŪM tel.: +370 (5) 2375631; el. p.: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Augalai, kurių sodinukams reikalingi pasai:

1. Abies Mill. – kėniai
2. Amelanchier Med. - medlievos
3. Apium graveolens L. – valgomieji salierai
4. Argyranthemum spp.
5. Aster spp. – astrai
6. Begonia L. - begonijos
7. Beta vulgaris L. – paprastieji runkeliai
8. Brassica spp. – kopūstai
9. Camellia spp. - kamelijos
10. Castanea Mill. – kaštainiai
11. Chaenomeles Lindl. – svarainiai
12. Cydonia Mill. – cidonijos
13. Cotoneaster Ehrh. – kauleniai
14. Crataegus L. – gudobelės
15. Cucumis spp. – agurkiniai
16. Dendranthema (DC) Des Moul. – chrizantemos
17. Dianthus L. – gvazdikai
18. Eriobotrya Lindl. – lokvos
19. Euphorbia pulcherrima Willd. – puošniausiosios karpažolės
20. Exacum spp.
21. Ficus L. - fikusai
22. Fragaria L. – žemuogės, braškės
23. Gerbera Cass. – gerberos
24. Gypsophila L. – gubojos
25. Hibiscus L. - hibiskai
26. Humulus lupulus L. – paprastieji apyniai
27. Impatiens L. – sprigės
28. Lactuca spp. – salotos
29. Larix Mill. – maumedžiai
30. Leucanthemum L. – baltagalvės
31. Lupinus L. – lubinai
32. Malus Mill. – obelys
33. Mespilus L. – šliandros
34. Pelargonium I'Herit ex Ait. – pelargonijos
35. Picea A.Dietr. – eglės
36. Pinus L. – pušys
37. Pyracantha Roem. – dyglainės
38. Pyrus L. – kriaušės
39. Photinia davidiana (Dcne.) Cardot - fotinijos
40. Platanus L. – platanai
41. Populus L. – drebulės, tuopos
42. Prunus L. – slyvos, vyšnios, trešnės, persikai, abrikosai
43. Prunus laurocerasus L. – vaistinės lauravyšnės
44. Prunus lusitanica L. – mažalapės lauravyšnės
45. Pseudotsuga Carr. – pocūgės
46. Pseudotsuga menziesii – didžiosios pocūgės
47. Quercus L. – ąžuolai
48. Rhododendron spp. – rododendrai (išskyrus, R. simsii)
49. Rubus L. – avietės, gervuogės
50. Solanaceae šeimos augalai (ir dekoratyviniai pav.:Petunia, Datura)
51. Solanum L. - bulviniai
52. Sorbus L. – šermukšniai
53. Spinacia L. – špinatai
54. Tanacetum L. – bitkrėslės, skaisteniai
55. Tsuga Carr. – cūgos
56. Verbena L. – verbenos
57. Viburnum spp. – putinai
58. Brugmansia Pers. spp. - brugmansijos
59. Solanum jasminoides Paxton. – stambiažiedžiai karklavijai

Kokių augalų svogūnams, gumbasvogūniams, stiebagumbims, sėkloms, žiedadulkėms, medienai reikalingi augalo pasai, galite sužinoti ČIA.

 

Informacijos šaltinis: www.grynas.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.