Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Vertybės Mokslininkė Stelmužės ąžuolo klonavimo idėjai paskyrė visą profesinį gyvenimą

Populiarūs

Mokslininkė Stelmužės ąžuolo klonavimo idėjai paskyrė visą profesinį gyvenimą

Ąžuolėliai šiais laikais auga ne tik girioje – ir ne tik ąžuolėliai, bet ir išlakūs ąžuolai. Identiška Stelmužės kopija pamažu gimsta Miškų instituto laboratorijoje, o mokslininkė Sigita Kuusienė ją uždegusiai seniausio Lietuvoje ąžuolo klonavimo idėjai paskyrė visą profesinį gyvenimą. 

Reportažo peržiūrai spausti žemiau esantį paveikslėlį

Stop kadras

15 metų seniausio ir storiausio Lietuvoje Stelmužės ąžuolo gyvenime trunka vos akimirką – skaičiuojama, kad vienu iš šalies simbolių tapusio medžio amžius gali viršyti 1,5 tūkst. metų. O mokslininkė S. Kuusienė jau 15 savo gyvenimo metų dirba Miškų institute, ieškodama būdų, kaip Stelmužę klonuoti, kad išaugintų ir ištirtų identišką medį.

Iš Stelmužės ąžuolo gilių jau išaugintas ne vienas medis, bet Kauno rajone, Girionyse, veikiančiai miško augalų biotechnologijų laboratorijai vadovaujančios S. Kusienės darbas žymiai sudėtingesnis – mokslininkė naudoja somatinės embrogenezės būdą, išgaudama kaliaus ląsteles, iš kurių, panašiai kaip medicinoje naudojant kamienines ląsteles, turėtų regeneruoti Stelmužės ūgliai.

 

Informacijos šaltinis: www.lrt.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.