Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Vertybės Nustebsite, tačiau šioje nuotraukoje yra tik vienas medis – ir tai ne optinė iliuzija

Populiarūs

Nustebsite, tačiau šioje nuotraukoje yra tik vienas medis – ir tai ne optinė iliuzija

Kiek medžių matote? Turbūt pasakysite, kad visą mišką. Išties nuotraukoje yra tik vienas medis ir čia nėra jokios apgaulės.

Ši smulkiadantė tuopa, auganti vakarinėje JAV dalyje, maždaug už 1 mylios (apie 1,6 km) nuo Fishlake ežero, yra laikoma didžiausiu kada nors atrastu organizmu.

Ji užima net 80 futbolo aikščių (arba 43 hektarus) plotą ir sveria beveik 6 tūkst. tonų. Tiek svertų kone 30 prie JAV krantų stovinčių Laisvės statulų.

Ši tuopa atrodo kaip ištisas miškas, nepaisant to – tai yra vienas vienintelis medis, nes kiekvienas kamienas auga iš tos pačios šaknų sistemos ir visi daigai išdygo iš tos pačios sėklos.

Taigi visi šie ūgliai yra genetiškai identiški, arba kitaip tariant, klonai. Visi kamienai yra vieno milžiniško medžio dalis.

Kai šis medis buvo aptiktas, mokslininkai jį praminė Pando klonu. Lotyniškas žodis pando reiškia „aš plintu“.

Ir nors Pando medis yra labai saugomas Fishlake nacionalinio miško darbuotojų ir partnerių, jis per savo gyvenimą jau patyrė ir nemažai sunkumų, tarp jų tuopoms būdingų ligų, apsikrėtimų parazitais, nederlingų metų ir miškų gaisrų.

 

Informacijos šaltinis: www.technologijos.lt

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.