Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Straipsniai Populiarūs Gyvenimo būdas Investicija į laimingus santykius

Populiarūs

Investicija į laimingus santykius

 

drauge 700

Atraskite geriausias partnerio savybes

Santykių patarimai dažniausiai prasideda priešdėliu “ne”: nepavydėkite, nemeluokite, nekaltinkite. Neklausykite jų. Juk laimingiausios tos poros, kurios koncentruojasi ne į tai, ko nedaryti, o į tai, ką daryti!

Atsisakykite apribojančio “ne”

Jūs pykstate, kad jis skiria jums per mažai dėmesio. Jis priekaištauja, kad tapote pernelyg irzli. Tačiau pašlijusius santykius taiso abi poros pusės.

Dažniausiai bandydami keisti padėtį ją keičiame nusistatydami sau apribojimus: neberėksiu, nebepriekaištausiu vyrui dėl vakarų, praleistų su draugais, neskaitysiu jam moralo, kaskart radusi vonioje šlapią rankšluostį. Tačiau nuolat kartodama “nedaryk to ir ano” kuriate neigiamą santykių atmosferą. Įvairiausi “ne” apraizgo santykius tarsi voratinklis, o jūs jaučiatės susipainiojusi tarp draudimų ir apribojimų.

Daug veiksmingesnis būdas spręsti santykių bėdas – orientuotis ne į draudimus, o į veiksmus. Juk tai, ką jūs darote, visada svarbiau už tai, ko nedarote.

! Pozityvūs veiksmai ir draudimai skirtingai veikia mūsų požiūrį į santykius: neigiamos emocijos verčia užsisklęsti viduje, teigiamos skatina atsiverti.

Parodykite dėkingumą

Prisiminti padėkoti savo partneriui visai paprasta, o tai gerai nuteikia tiek jį, tiek jus. Dėkodama primenate savo mylimajam geriausias jo savybe ir kartu pati prisimenate, kodėl jį mylite.

Atlikdami vieną studiją psichologai liepė poroms įvertinti savo santykius skirtingomis dienomis. Tomis dienomis, kai vienas iš partnerių parodydavo dėkingumą, kitas jausdavosi gerokai labiau patenkintas santykiais, nes santykiai virsta rutina tuomet, kai mes pradedame žiūrėti į savo partnerį kaip į savaime suprantamą dalyką. O dėkingumas priverčia prisiminti, kad jis yra ypatingas.

Tačiau ir padėkoti reikia mokėti. “Ačiū, kad pagaminai pietus, buvau labai alkana” – šiek tiek savanaudiška, nes kalbate tik apie save. Kur kas stipriau suveikia sakinys: “Tu toks puikus virėjas, koks tu geras, kad gamini man pietus”.

! Dėkodama visada labiau pabrėžkite kito žmogaus pastangas, o ne tai, ką jos reiškia jums.

Pasijuokite vienas iš kito

Niekada neišsižadėkite žaismingumo. Ypač tada, kai gyvenimas susideda tik iš darbo, sąskaitų apmokėjimo, namų tvarkymo ir miego: žaismingumas būtinas, kad praskaidrintų pilką rutiną. Todėl palaikykite jį besilinksmindami, juokaudami ar net vadindami vienas kitą pravardėmis.

Manote, kad rimtų dalykų negalima paversti juokais? Tačiau tyrimai rodo, kad poros, kurios vidury konflikto ar ginčo pradeda juokauti, problemas išsprendžia greičiau, o vėliau jaučiasi artimesnės. Partneriams, kurie moka paerzinti ar pasijuokti vienas iš kito, konfliktai neatrodo tokie baisūs. Jei esate įpratusi neįsižeisti, kai vyras jus erzina dėl kasdienių dalykų, į konfliktą žiūrite taip pat, kaip į dar vieną paerzinimą. Be to, kai kurie paerzinimai padeda konfliktų apskritai išvengti. Štai jūsų vyras naktį visada susigrobia visą antklodę: galite jį vadinti savanaudžiu arba galite tik pajuokauti, kad jis turi keistą potraukį prie antklodžių.

! Lengvas ir šmaikštus požiūris paverčia ginčą žaidimu, todėl jo padariniai kur kas lengvesni nei logiškų argumentų ir aštrios partnerio kritikos.

Švęskite geras naujienas

Iš mylimojo tikimės, kad jis pasiūlys savo petį, kai norėsime išsiverkti. Tačiau tai, kaip jūs vienas su kitu elgiatės laimės akimirkomis, ne mažiau svarbu.

Juk jei išmokstate džiaugtis kito žmogaus laime, ji tampa ir jūsų laime. Todėl kai mylimasis pasidalija su jumis gera naujiena, parodykite entuziazmą: užduokite klausimų, pasakykite keletą komplimentų ir pasidžiaukite kartu. Mokėjimas kartu džiaugtis kur kas veiksmingiau padeda išlaikyti gerus santykius nei kartu išgyventos bėdos.

Tad kai jūsų mylimajam nutinka kas nors gero – nesvarbu, paaukština pareigas, jis laimi futbolo varžybas ar sužvejoja įspūdingą žuvį, būkite šalia ir džiaukitės kartu.

! Poros, mokančios pasidžiaugti vienas kito sėkme, yra kur kas laimingesnės.

Daugiau idealizmo

Užkelti savo partnerį ant pjedestalo gali atrodyti naivu. Tačiau naivus mylimojo idealizavimas gali dovanoti laimę.
Amerikiečių psichologai ištyrė, kad laimingiausios yra tos poros, kurių kiekviena pusė savo partnerį vertina geriau nei save. Tikėdami, kad mūsų mylimasis yra geresnis, nei jis yra iš tiesų, tokiu jį ir paverčiate. Juk dideli lūkesčiai skatina juos pateisinti.

! Jeigu esate įpratusi prie pernelyg realistinio žmonių vertinimo, pabandykite būti mažiau kritiška ir labiau atsižvelgti ne į neigiamas, o į teigiamas savo partnerio savybes.

Pastebėkite pokyčius

Leisdami savo mylimajam jus nustebinti, santykius darote žaismingai jaudinančius. Bet kad būtumėte nustebinta, turite būti labai atidi.

Didžiausia bėda, kad dažnai taip gerai pažįstame savo mylimuosius, jog nustojame juos pastebėti. Tačiau jei jūs nustojote žiūrėti, nereiškia, kad jis nustojo keistis. Jums atrodo, kad jau perpratote jį iki galo, todėl laikotės įsikibusi susikurto jo įvaizdžio. Tačiau stabilumas – tik iliuzija, nes žmonės nesiliauja keistis visą gyvenimą.

Todėl atkreipkite dėmesį į smulkmenas: pabandykite pastebėti bent penkis dalykus, kurie pasikeitė nuo pastarojo karto, kai į jį žiūrėjote. Galbūt pamatysite tik naują kaklaraištį, o gal ir radikaliai pasikeitusį požiūrį į gyvenimą.

! Laikas, skirtas skirtumams pastebėti, – jūsų investicija į santykius: kai tik pradėsite žiūrėti atidžiau, nustebsite savo atradimais.

Rašykite laiškus

Kartais žodžiais išsakyti savo jausmus labai sunku. Mes drovimės, raustame ir nežinome, kokius žodžius parinkti. Tokiais atvejais popieriaus lapas ir pieštukas turi stebuklingą galią: tai, ko nesugebame išreikšti žodžiais, popieriuje galime išdėstyti kur kas paprasčiau. Nenuostabu, juk laiškas reikalauja sustoti, prisėsti ir apgalvoti kiekvieną žodį. O tada ir  ateina geriausios mintys.

Todėl pažaiskite su savo mylimuoju žaidimą. Susitarkite, kad pakaitomis rašysite vienas kitam laiškus. Kaskart, kai didžiuositės savo partneriu, pasiimkite pieštuką ir užrašykite, ką apie jį galvojate. Jis, radęs laišką, tegul jums atsako tuo pačiu.

Slapta parama

Dažniausiai savo paramą mylimajam rodome pabrėžtinai: kai jis išgyvena stresą, ruošiame jam ypatingus valgius, sakydamos, kad tokiu sunkiu metu jis to nusipelnė. Tačiau tokia pagalba dažnai veikia priešingai, nei mes tikimės. Juk taip tik primename mylimajam jo vargus ir neleidžiame jų pamiršti. Sukuriame dar didesnę įtampą.

Todėl pati veiksmingiausia pagalba – ta, kurios nematyti. Padėkite į šaldytuvą jo mėgstamiausių užkandžių ar jam nematant sutvarkykite stalą. Tokios gerumo smulkmenos praskaidrins jo dieną.

Nepamirškite ir savęs

Manote, efektyviausias būdas pagerinti santykius – skirti daugiau dėmesio partneriui? Tai veika ne visada. Investicija į jūsų pačios laimę taip pat atsiperka.

Tai ypač svarbu, jei kaip pora išgyvenate kritinį laikotarpį. Pamirškite, ką jūsų antroji pusė daro blogai: susitelkite ties savo laime. Taip sumažinsite įtampą: susitelkusi ties savo interesais, suvoksite, kad jūsų laimė priklauso ne tik jūsų santykių. Be to, gaudama tai, ko reikia asmeninei laimei, imsite paprasčiau žiūrėti ir į santykius.

! Pradėkite nuo smulkmenų: dėmesio savo išvaizdai arba pomėgiui. Svarbiausia – rasti tai, kas jums teikia laimę.

 

Informacijos šaltinis: www.veidas.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.