Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel

Populiarūs

Raganos uosis

ety logo RGB PNG 1primary

 

Raganos uosis 01 400Raganos uosis 02 400

Raganos uosis 03 400

 

Medžio pavadinimas: Raganos uosis

Rūšis: paprastasis uosis Fraxinus excelsior L.

Augimo vieta: Platelių miestelis, Platelių dvaro parkas, Plungės rajonas. Maps.lt žemėlapis

Koordinatės: 56.038676, 21.816082 (WGS)

Amžius: 200 metų

Fiziniai parametrai: 5 kamienai (anksčiau buvo septyni, bet per audras 2 nulūžo)
kamieno apimtis 130 cm aukštyje - 741 cm
aukštis - 28 m


Net kelios legendos apie šį medį rodo jo svarbą vietos gyventojų sąmonėje. Tai vienas iš labiausiai turistų lankomų objektų Žemaitijos nacionaliniame parke. Prie uosio esančioje erdvėje vyksta įvairūs, vietos bendruomenės ir Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos organizuojami renginiai: teatralizuotas žygis, grybų šventė, rudens turizmo sezono atidarymas ir kt. Šis uosis yra vienas iš populiariausių turistinių objektų nacionaliniame parke, įtrauktas į pagrindinius ekskursijų maršrutus po Žemaitijos nacionalinį parką. Platelių dvaro parke yra įrengtas Giliuko ir Kaštoniuko pėsčiųjų takas, viena iš tako stotelių – Raganos uosis. Didelio populiarumo sulaukęs dviračių ir pėsčiųjų takas aplink Platelių ežerą praeina šalia Raganos uosio.

Apie šį unikalų medį yra keletas padavimų. Vieni pasakoja, kad velnias suglaudęs keturis uosius, ir jie suaugę į vieną kamieną. Kiti tvirtina, kad moteris skarele aprišusi tris užburtus medžius, ant kurių nenutūpdavę paukščiai. Tie medžiai suaugo, išliko ir skarelės mazgo žymė. Treti aiškina, kad uosio liemenyje esąs įstrigęs duonos kepalas, kai ragana, jį atėmusi iš mergaitės, įpuolusi į uosį, gaidžiui užgiedojus. Kiti dar tvirtina, esą raganos šį uosį mėgstančios ir čionai gūdžią naktį susirenkančios pasitarti.

Raganos uosis per ilgą savo amžių yra atlaikęs daug audrų. 2008 m. vasarą stipri audra nulaužė uosio centrinį, storiausią kamieną. Šis medis išgyveno ir uosių marą, kuris sunaikino nemažai Lietuvos uosių, taip pat ir Platelių dvaro parke. Tačiau kiekvieną pavasarį medis vėl sužaliuoja. Gal Raganos uosį saugo raganos, kurios čia, anot senųjų vietos gyventojų, vis dar renkasi, o gal tai išskirtinis gyvybingumas, padedantis uosiui atlaikyti visas negandas.

Teikėjas: Žemaitijos nacionalinio parko direkcija

113 balsų

 

 

 

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.