Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Botanikos sode augs 28 liepos

Naujienos ir informacija

Botanikos sode augs 28 liepos

Vilniaus universiteto (VU)  Botanikos sode Kairėnuose bus pasodintas Europos Sąjungos (ES) žiedas. Vilniuje viešinčių ES valstybių narių parlamentų atstovai ir valstybių ambasadoriai pirmadienį pasodins 28 europines liepas, kurios simbolizuos didžiausią iki šiol Lietuvoje vykusį parlamentinį renginį.

VU botanikos sodas

Organizatorių archyvo nuotr. / VU Botanikos sodas
 
„Tai labai prasminga ir simboliška akcija. Nors kitą kartą Vilniuje ES parlamentų vadovai susirinks negreitai, bet tuomet ūgtelėjusios ir sutvirtėjusios liepos simbolizuos dar didesnę parlamentinio bendradarbiavimo patirtį ir bendrijos vienybę“, - teigia Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė.

ES žiedas - tai bendras Seimo ir VU Botanikos sodo mokslininkų sumanymas. Jis gimė pirmųjų Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai parlamentinio matmens renginių, kurių dalis vyko ir 1781 metais įkurtame Botanikos sode, metu.

Europinė liepa atsirado susikryžminus dviem Europos žemyne plačiausiai paplitusioms medžių rūšims ir tiek lietuviškame, tiek lotyniškame pavadinime turi žodį „europinis“ (Tilia x europea L.). Liepos - daugeliui Europos tautų svarbūs medžiai. Prancūzijoje ir Šveicarijoje jos yra laisvės simbolis, sodinamos mūšių vietose, Vokietijoje - tai meilės ir teisybės ar tiesos simbolis. Lenkijoje - tai šventas medis, apie tai liudija dažni kaimų pavadinimai „Swięta Lipka“. Liepos yra Slovakijos, Slovėnijos ir Čekijos nacionalinis medis.

Šią savaitę Seime į konferenciją ES tarpparlamentinio bendradarbiavimo koordinavimo ir priežiūros klausimais susirinkę ES parlamentų pirmininkai užbaigs Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginių ciklą.

 

Informacijos šaltinis: www.grynas.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.