Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Neries regioniniame parke žydi puošnioji šilagėlė

Naujienos ir informacija

Neries regioniniame parke žydi puošnioji šilagėlė

Neries regioniniame parke pražydo Vėjalandė šilagėlė. Grožėkimės, bet neskinkime ir neraukime. Augalas nepaprastai gražus, dekoratyvus, įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą.

Vjaland ilagl 700

Vėjalandė šilagėlė daugiametis, maždaug 7–15 cm aukščio žolinis augalas. Šaknis liemeninė, storoka, tamsiai ruda. Žiedų stiebai statūs, tankiai apaugę švelniais, sidabriškais plaukeliais. Apatiniai lapai, kurie išauga augalui peržydėjus, su ilgais lapkočiais. Lakštas plaštakiškai suskaldytas į 3–7 dalis, o jų kiekviena dar į kelias skiltis. Viršutiniai lapai plaukuoti. Žiedai iš pradžių būna susiglaudę, vėliau išsiskleidžia. Apyžiedis paprastas. Žiedlapiai 6, pailgi, nusmailėję, melsvai violetiniai, o jų išorinė pusė apaugusi sidabriškais plaukeliais. Kuokelių daug, išoriniai virtę staminodžiais, negaminančiais žiedadulkių. Piestelių daug. Vaisius – tankiai apaugęs „šilkiniais“ plaukeliais riešutėlis.

Žydi balandžio – gegužės mėn. Pietryčiuose dažna, kitur reta arba visai neaptinkama. Auga sausuose pušynuose, sauso miško aikštelėse, pamiškėse, ant sausų šlaitų, lengvuose smėlio dirvožemiuose.

Vėjalandė šilagėlė (Pulsatilla patens L.) – vėdryninių (Ranunculaceae) šeimos, šilagėlių (Pulsatilla) genties augalas.

Grožėkimės, bet neskinkime ir neraukime. Visos augalo dalys nuodingos. Sultys, patekusios ant akių, burnos gleivinės ar jautresnės odos, gali sukelti uždegimą.

Augalas nepaprastai gražus, dekoratyvus, įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą.

Paraistėse augančios šilagėlės, deja, savo žiedų pumpurų dažnai netenka net nespėjusios pražysti. Iš tuoktaviečių atskridę tetervinai ir kurtiniai nugnaibo ,ir sulesa šilagėlių pumpurus, ir netgi sultingus, vešlius stiebus. Tokiu metu smėlynuose šviežio augalinio lesalo nedaug, todėl paukščiai taip paįvairina savo „meniu“. Regis, jiems nei alergija, nei uždegimai nebaisūs. Neperskaitys jie ir mūsų žinutės apie tai, kad augalas saugomas.

Išsiruoškite į gamtą ir gal Jūsų lauks nepaprasto grožio siurprizas – Vėjalandė šilagėlė.

 

Informacijos šaltinis: www.vstt.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.