Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Kviečiame teikti paraiškas 2018 metų Lietuvos medžio atrankos konkursui

Naujienos ir informacija

Kviečiame teikti paraiškas 2018 metų Lietuvos medžio atrankos konkursui

ety logo RGB PNG 1primaryŠiemet trečią kartą rengiamas Lietuvos medžio atrankos konkursas. Jo tikslas, kaip numato 2018 metų Lietuvos medžio atrankos konkurso nuostatai, – ne tik išrinkti Metų medį, kuris atstovaus Lietuvai Europos metų medžio konkurse, bet ir pagerbti kitus vertingiausius šalies medžius, skleisti informaciją apie žmogaus ir medžio bendrystę, apie medžius kaip regiono savitumo ir patrauklumo dėmenis.

Konkursą organizuoja viešoji įstaiga „Lietuvos arboristikos centras". Paraiškos bus priimamos balandžio-gegužės mėn. – nuo balandžio 3-os iki gegužės 31-os dienos. Konkurso dalyvius atrinks komisija, kurią sudarys jo rengėjų ir visuomeninių gamtosauginių organizacijų atstovai, kraštovaizdžio architektas, etnografijos ar istorijos specialistas, fotografas ar vaizduojamojo meno specialistas, dendrologas ar arboristas. Organizuojant konkursą trečią kartą į komisiją įtrauktas ir paraiškos teikėjas, kurio pasiūlytas medis 2017 metais tapo Lietuvos konkurso laimėtoju - http://www.arboristai.lt/439-lietuvos-medzio-rinkimai-2017/1443-ragan-egle

Konkurso metu bus išrinkta ne daugiau kaip 12 medžių, kurie dalyvaus antrajame etape.

Einamųjų metų medį rinks visuomenė, balsuodama elektroninėje erdvėje. Atrinktų medžių sąrašas bus skelbiamas tinklalapyje http://arboristai.lt/lietuvos-medzio-atrankos-konkursas/2018-metai, taip pat socialiniuose tinkluose, įvairiuose visuomenės informavimo priemonėse. Už konkurso dalyvius bus galima balsuoti nuo rugsėjo 20-osios iki spalio 19-osios. 2017 metų Lietuvos  medis bus paskelbtas spalio 20 dieną, Medžio dieną.

Kviečiame teikti paraiškas 2018 metų Lietuvos medžio atrankos konkursui.

Paraišką dalyvauti Metų medžio atrankos konkurse gali teikti fiziniai ir juridiniai asmenys elektroniniu paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. . Joje turi būti nurodyta medžio rūšis, vardas, jeigu jį turi, augimo vieta (savivaldybė, miestas, miestelis, kaimas, viensėdis, gatvė, gretimybės) ir jos koordinatės, amžius, apimtis, aukštis ir kiti fiziniai parametrai, išskirtiniai biologiniai ir dendrologiniai bruožai. Be to, reikia pagrįsti, kodėl medis siūlomas konkursui, pridėti 1-3 jo nuotraukas ir (ar) ne ilgesnę kaip 3 min. vaizdo medžiagą, nurodyti istorinius duomenis arba pateikti žmonių liudijimus, mitus, legendas ir kitą, paraiškos teikėjo nuomone, svarbią informaciją.

Išrinktas šių metų Lietuvos medis kitąmet dalyvaus 2019 metų Europos medžio konkurse. Šis konkursas čekų iniciatyva pradėtas rengti 2011 metais. Tuomet Europos metų medžiu buvo išrinkta rumunų Lelicenio liepa, 2012 m. – vengrų Felsomocsolado liepa, 2013 m. – vengrų Egerio platanas, 2014 m. – bulgarų Sliveno guoba, 2015 m. – estų ąžuolas Saaremos saloje, 2016 m. – vengrų Bataszeko ąžuolas, 2017 m. - lenkų Juozapo ąžuolas, šiais metais - portugalų Švilpiko kamštinis ąžuolas.

Plačiau apie 2018 metų Europos medžio rinkimų laimėtojus galite sužinoti čia - www.treeoftheyear.org/ETY-2/Uvod.aspx?lang=lt-LT

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.