Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Aplankyk 25 įspūdingiausius saugomus medžius

Naujienos ir informacija

Aplankyk 25 įspūdingiausius saugomus medžius

Adamavo azuolas 300Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba kartu su kelionių portalu pamatyklietuvoje.lt šią vasarą kviečia aplankyti 25 įspūdingiausius Lietuvos medžius – gamtos paveldo objektus. Vieni jų yra lankomi, tačiau kitų medžių reikės paieškoti su navigacija.

Daugelis mūsų žino ir lankėsi prie seniausio Lietuvos medžio – Stelmužės ąžuolo, kuris skaičiuoja daugiau kaip tūkstantį metų, ar daugiakamienės Raganų eglės Rambyno regioniniame parke, tačiau turbūt nedaug kas matė įspūdingą Dabulevičių maumedį ar Lampėdžių liepą Gražuolę. Tikrai bus įdomu pamatyti suaugusius į vieną kamieną medžius – Ąžuolo ir pušies draugystę, Pušis-Seses ar plačiai išsišakojusią Vartelių liepą, kurios kamieno apimtis beveik šeši metrai.

Visoje Lietuvoje, ne tik saugomose teritorijose, auga daug nuostabių medžių. Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus Alberto Stanislovaičio, išrinkdami įspūdingiausius medžius ir ragindami keliauti po gamtą, norime visuomenei pristatyti vertingus medžius, atkreipti dėmesį į gamtines vertybes.

LR saugomų teritorijų valstybės kadastre https://stk.am.lt/portal/ yra sužymėti visi gamtos paveldo objektai, vien saugomų medžių mūsų krašte yra apie keturis šimtus. Artimiausiu metu dalis jų bus tvarkomi, statomi nauji informaciniai stendai pagal projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti“.

Kelionių žaidimas „APLANKYK 25 ĮSPŪDINGIAUSIUS MEDŽIUS“ prasidės š. m. gegužės 10 d. renginiu prie Adamavo ąžuolo Sirvėtos regioniniame parke, konkursas tęsis iki rugsėjo 10 d.

Dalyvaudami žaidime keliautojai turės surasti į sąrašą įrašytą medį ir savo mobiliajame telefone pasižymėti (GPS siųstuvo pagalba). 25 įspūdingiausių medžių koordinatės su pasižymėjimo galimybe bus pasiekiamos adresu www.pamatykLietuvoje.lt/medziai.

Aplankę visus 25 įspūdingiausius medžius ir pasižymėję telefone, keliautojai gaus prizo kodą, kurį galės iškeisti į prizą – knygą „Medžiai“ arba knygą „Lietuvos saugomos teritorijos“.

Kiekvienas, atvykęs atsiimti knygos į Saugomų teritorijų nacionalinį lankytojų centrą (Antakalnio g. 25, Vilnius), dar gaus ir papildomą prizą – nemokamą ekskursiją po Nacionalinį lankytojų centrą bei galės susipažinti su mūsų krašto nacionaliniais ir regioniniais parkais.

Kelionių žaidimo organizatoriai – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos ir portalas pamatyklietuvoje.lt , partneriai – žurnalas „Kelionės ir pramogos“.

Kviečiame keliauti po mūsų kraštą, aplankyti įspūdingiausius Lietuvos medžius – gamtos paveldo objektus ir suvokti, kokias puikias gamtos vertybes turime ir privalome jas saugoti.

25 ĮSPŪDINGIAUSI SAUGOMI MEDŽIAI:

1.    Adamavo ąžuolas
2.    Ąžuolai Dvyniai
3.    Ąžuolo ir pušies draugystė
4.    Dabulevičių maumedis
5.    Didžioji tuja
6.    Dubravos Dvyniai
7.    Dusetų vinkšna
8.    Glitiškių ąžuolas
9.    Kalnelio daugiakamienė pušis
10.    Karvelių ąžuolas
11.    Lampėdžių liepa Gražuolė
12.    Liepa Motinėlė
13.    Liškiavos liepa
14.    Lūžgalių ąžuolas
15.    Meškėnų liepa
16.    Mingėlos ąžuolas
17.    Papilės penkiolikakamienė liepa
18.    Pušys Sesės
19.    Raganos uosis
20.    Raganų eglė
21.    Rumšiškių miško pušis
22.    Salantų kaštonas
23.    Stelmužės ąžuolas
24.    Varniškių II ąžuolas
25.    Vartelių liepa

Informacijos šaltinis: www.vstt.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.