Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel

Ramučių ąžuolas

Ramučių ąžuolas

 

Ramuciu azuolas 01 600

Ramuciu azuolas 02 600

Ramuciu azuolas 03 600

Ramuciu azuolas 04 600

Ramuciu azuolas 05 600

Ramuciu azuolas 06 600

 
 

Ramučių ąžuolas auga prie Ramučių Kultūros centro ir pradinės mokyklos, kurie randasi viename pastate. Ramučių ąžuolo skveras, kuriame auga ir daugiau medžių, tapo bendruomenės susirinkimo vieta Ramučiuose, kur nuolat vyksta renginiai, bendruomenės susibūrimai, minimos valstybinės šventės, o kasdien po jo lajomis žaidžia ir ilsisi mūsų mažieji.

Ramučiai turi daug skaudulių – aplink plečiasi Kauno LEZ gamyklos, žaliųjų erdvių mažėja, taršos daugėja. Bendruomenė pageidauja, kad Ramučių ąžuolas sulauktų palaikymo ir būtų pastebėtas, kaip tikrosios gamtos ir žaliuojančios Lietuvos simbolis. Ji ketina išlaikyti tai, ką paliko ankstesnioji karta. Bendruomenė nori atkreipti dėmėsį ir pasakyti, kad jos prioritetai nėra urbanizacija. Jos prioritetai - gyvoji, žalioji gamta. Siekis – artėti prie gamtos, ją puoselėti, ja džiaugtis. Ji mus jungia, suburia ir saugo.

Džiugina ir Kauno rajono savivaldybės administracijos požiūris į šį didingą Ramučių ąžuolą. Savivaldybė, projektuodama Ramučių mokyklos ir kultūros centros plėtrą, davė užduotį projektuojant papildomus pastatus, jokiu būdu nepjauti šio ąžuolo. Vietinė bendromenė tikisi, kad ne tik ąžuolas bus išsaugotas, bet ir greta jo auganti nepaprasto grožio Gudobelė, kuri džiugina rausvais žiedais. Jų simbiozė jau tapo neatskiriama bendruomenės dalis.

Ąžuolas pasodintas apie 1972-1973 metus prie pradinės Ramučių mokyklos, po to, kai 1971m. ji buvo atidaryta. Apie medžio kilmę nedaug kas žino. Vietinis ilgametis Ramučių gyventojas Viačeslavas Korsakovas pasakoja, kad tais laikais Ramučiuose veikė Salomėjos Neries vardo kolūkis, kuris buvo itin pažangus, lyginant su kitais kolūkiais Lietuvoje. Būtent 1972-1973 metais jame apsilankė aukščiausia valdžia iš Maskvos. Jų vizito metu, Ramučių ąžuolas ir buvo pasodintas. Ramučių gyventojas Viačeslavas pamena pavardę žmogaus, kuris ir pasodino šį ąžuolą– sako tai buvo CK Komunistų partijos ideologas Suslovas, (deja vardo nepamenantis). Tuo tarpu kitur sklando kalbos, kad jį pasodino pirmosios ar antrosios Ramučių pradinės mokyklos laidos moksleiviai. Bet kokiu atveju – ąžuolas gyvas ir tapo čia įsikūrusios Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos Ramučių pradinės mokyklos skyriaus, Ramučių Kultūros centro bei čia veikiančios bibliotekos vizitine kortele.

2015 m. spalio 6 d. 11 val. Ramučių kultūros centro skvere, Ramučių ąžuolo paunksmėje vyko iškilmingas paminklinio suoliuko, skirto pagerbti Karmėlavos valsčiaus Vyties kryžiaus kavalierius, atidengimas.

Kiekvienais metais šiame skvere, aplink Ramučių ąžuolą, vyksta Šeimų, kaimynų ir draugų pikinikas “Pamaitink uodus”. Susirenka bendruomenė su šeimomis, atsineša pledukus, užkandžių, vyksta įvairūs pokalbiai, diskusijos, paskaitos. Vakare, medžių paunksmėje, kai sutemsta vyksta naktinis lauko kino seansas. Dažniausiai rodomi animaciniai filmukai, skirti visai šeimai.

Ramučiai garsėja daugiau nei 10 metų vasarą čia vykstančiu “Gatvės Rokas” festivaliu, kuris subūria šimtus ne tik vietinių, bet ir gyventojų iš aplinkinių rajonų. Ilgus metus būtent prie Ramučių ąžuolo sugūžėdavo baikerių kolonos į rikiuotę ir garsiai pradėdavo festivalį.

Šį ąžuolą bendruomenė labai vertina ir juo didžiuojasi. Jį saugo ir puoselėja Ramučių Kultūros centras, o žmonės atsidėkodami mielai renkasi į jų organizuojamus renginius.

Neretai – plati ąžuolo laja būna vienintėlis prieglobstis nuo karščio.

 

ety logo RGB PNG 1primary

 

Medžio pavadinimas: Ramučių ąžuolas

Rūšis: Paprastasis ąžuolas Quercus robur L.

Augimo vieta: Centrinė g. 26 C, Ramučiai, Karmėlavos seniūnija, Kauno raj. Maps.lt žemėlapis

Koordinatės: 54.949028, 24.037972 (WGS)

Amžius: > 50 metų

Fiziniai parametrai:

   kamieno apimtis 1,3 m aukštyje - nenurodytas
   kamieno apimtis pagrinde - apie 4,70 cm
   aukštis - apie 17 m
   kiti fiziniai parametrai: nenurodyti
 
Teikėjas: Ramučių Zversos seniūnaitijos seniūnaitė Greta Varnaitė-Venskienė
Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.