Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel

Straipsniai

Kvietkinės ąžuolas

Kvietkinės ąžuolas

 

Kvietines azuolas 01 600

Kvietines azuolas 02 600

Kvietines azuolas 05 600

Kvietines azuolas 06 600

Kvietines azuolas 03 600

Kvietines azuolas 04 600

 

PASAKOJIMAS apie Kvietkinės ąžuolą

 

Šimtametis kaimo senelis Jonas pasakojo, kad šis ąžuolas moka išklausyti... ir padėti. Sakydavo, kad jeigu eidamas ką nors dirbti, pakeliui po juo prisėdi, tai darbai sekasi. Net ir prieš eidamas į ežerą žvejoti, senelis prisėsdavo, tikėdamas, kad pagaus daugiau žuvies.

Kaimo žmonės, kurie neturėdavo kam išsipasakoti ir pasiguosti ištikus nelaimei - ateidavo pasėdėti po ąžuolu, pasikalbėti su juo ir nusiraminti... Jie tikėjo, kad tiek amžių pragyvenęs, tiek išbandymų patyręs, tiek audrų iškentėjęs senelis ąžuolas – vienintelis gali suprasti ir sugerti skausmą...

Ateidavo su juo „pasitarti“ ir jauni nelaimingi įsimylėjėliai... Kai likimas išskirdavo dvi mylinčias širdis, jie slapčia po vieną ateidavo parymoti, prisiglausti prie ąžuolo. Merginos po juo pribarstydavo gėlių žiedlapių, vildamosios, kad jų meilė pražys...

Nueidami visi sakydavo: _ Ačiū, Seneli.

????

Šis senelis ąžuolas mums brangus, kaip kaimo žmones vienijantis, primenantis tolimą kaimo praeitį, simbolis. Kiekvieno kaimo žmonių ar giminės susitikimo metu susirenkama prie ąžuolo: atliekamos apeigos, dainuojama, įsiamžinama.

Kaimo bendruomenės sodyboje vykstančių edukacijų „Basomis per pievą į senolių kiemą“ metu vaikai atbėga apglėbti ąžuolą, prisiglausti prie jo šimtmečius menančios paslapties..
 
ety logo RGB PNG 1primary
 

Medžio pavadinimas: Kvietkinės ąžuolas

Rūšis: Paprastasis ąžuolas Quercus robur L.

Augimo vieta: Kvietkinės km., Kalvarijos sav. Maps.lt žemėlapis

Koordinatės: 54.359195, 23.283487 (WGS)

Amžius: Nežinomas, spėjamas, galimai apie 500 – 700 metų

Fiziniai parametrai:

   kamieno apimtis 1,3 m aukštyje - apie 700 cm
   aukštis - nenurodytas

   kiti fiziniai parametrai - nenurodyti

 
Teikėjas: Kvietkinės kaimo bendruomenė (Kalvarijos sav.)
Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.