Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija B. Ropė: ES parlamentarų informacijai kasmet iškertama apie 1323 medžių

Naujienos ir informacija

B. Ropė: ES parlamentarų informacijai kasmet iškertama apie 1323 medžių

B.Rope

Nerimą keliančius rezultatus pavyko nustatyti Europos Parlamente atlikus tyrimą, kurio metu kelis mėnesius buvo renkama Bronio Ropės dėžutę pasiekianti korespondencija. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Europos Parlamento nario teigimu, yra akivaizdu, kad daugelis žmonių Europoje vis dar naudojasi senomis technologijomis, o tai lemia medienos, vandens švaistymą ir didesnę aplinkos taršą.

„Praėjusių metų pabaigoje suskaičiavome, kad vien mano pašto dėžutę vidutiniškai pasiekia 8,9 kilogramų korespondencijos. Iš tiesų tik 600 gramų iš jos buvo svarbi. Tuo tarpu didžiąją dalį sudarė lankstinukai, įvairių organizacijų veiklos pristatymas, nemokami laikraščiai ir žurnalai. Kyla klausimas - ar visa tai negalėjo būti atsiųsta el. paštu?“, - klausė Europos Parlamento Žaliųjų/Europos laisvojo aljanso frakcijos narys Bronis Ropė.

Kadangi parlamente dirba 751 parlamentaras, daroma prielaida, kad per mėnesį Parlamento nariams buvo pristatyta 6,68 tonos korespondencijos. Mokslininkai teigia, kad norint pagaminti 1 toną popieriaus apytiksliai sunaudojami 24 medžiai, tuo tarpu laikraštiniam popieriui - 12 medžių. Tyrimo metu tiek laikraščių, tiek kitos medžiagos buvo apylygiai, todėl imtas vidurkis - 1 tona popieriaus prilyginta 18 medžių sąnaudoms. Suskaičiavus rezultatus gauta, kad vidutiniškai per mėnesį parlamentarų korespondencijai sunaudojami 120 medžių, tuo tarpu per 11 darbo mėnesių (rugpjūtis neskaičiuojamas, nes šį mėnesį Parlamente nėra posėdžių) - 1323 medžiai.

„Tačiau ne tik mediena naudojama popieriaus gamybai. Mokslininkai nustatė, kad vidutiniškai pagaminti toną popieriaus reikia 24 400 litrų vandens. Nesunku suskaičiuoti, jog per 11 darbo mėnesių parlamentarų korespondencijai panaudojama apie 1,8 milijono litrų arba 1800 kubų vandens. Na, net sunku sakyti žodį „panaudojama“, greičiau „iššvaistoma“, - sako B. Ropė.

Pasak parlamentaro, racionalus išteklių naudojimas - vienas didžiausių iššūkių Europai, kuri iki šiol negali atsisakyti senų technologijų. Popieriaus kūrimo metu į atmosferą išmetama ir nemenka dalis CO2, o tai prisideda prie klimato kaitos.

„Labai paprasta įsitikinti, kiek apytiksliai CO2 išmetama į atmosferą, kad mūsų pašto dėžutės būtų pilnai prigrūstos. Tyrimų rezultatai teigia, kad tonai popieriaus pagaminti išmetama 1,36 tonos CO2. Taigi per 11 darbo mėnesių laiškams, skirtiems visiems parlamentarams, pagaminti išmetama apie 9 tonos CO2. Norint tiek išmesti važiuojant automobiliu apytikriai tektų įveikti apie 34,5 tūkstančius kilometrų“, - įspūdingus skaičius vardina B. Ropė.

Parlamentaras pastebi, kad korespondencijos kiekis nepriklauso nuo paties Parlamento - darbuotojai čia tik surūšiuoja ir į dėžutes įdeda laiškus, kuriuos atsiunčia kiti. Tačiau Parlamentas galėtų nuolat informuoti siuntėjus apie galimybes naudotis kitomis, mažiau resursų naudojančiomis informavimo priemonėmis. Pavyzdžiui, skatinant visus pereiti prie elektroninių duomenų perdavimo.


Daugiau informacijos:
Bronis Ropė
Europos Parlamento narys
Mob.: +370 686 41744

B. Ropė: informing MEPs annually chops down 1323 trees

 

Informacijos šaltinis: www.rope.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.