Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Išrinktas Europos medis 2015

Naujienos ir informacija

Išrinktas Europos medis 2015

 

150 metų amžiaus paprastasis ąžuolas (Quercus robur L.), augantis Saaremaa salos, Estija, futbolo aikštėje, laimėjo prestižinį 2015 metų Europos medžio titulą.

Oak tree on a football field Orissaare Saaremaa Estonia. Elina-Kalm 01

Foto Elina Kalm 

EST Photo no. 2 - Oak tree on a football field Kalmer Saar 700

Foto Kalmer Saar

EST Picture no. 3 -  Oak tree on a football field Kalmer Saar 700

Foto Kalmer Saar

EST Picture no. 4 -  Oak tree on a football field Kalmer Saar 700

Foto Kalmer Saar

Nuo 2011 m. Aplinkos partnerystės fondas, vienijantis šešias Bulgarijos, Čekijos, Vengrijos, Lenkijos, Rumunijos ir Slovakijos nevyriausybines aplinkosaugos organizacijas, organizuoja kasmetinį Europos medžio rinkimo konkursą. Per ketverius metus dalyvaujančių šalių skaičius išaugo nuo 5 iki 14 (Airijos Respublika, Anglija, Belgija, Bulgarija, Čekijos Respublika, Estija, Ispanija, Italija, Lenkija, Prancūzija, Slovakija, Škotija, Valija (Velsas), Vengrija). Europos medžio rinkime dalyvauja nacionalinių konkursų nugalėtojai šalių teikimu. Kiekvienas geros valios žmogus turi teisę balsuoti, tačiau gali balsuoti tik vieną kartą, naudojant savo asmeninį elektroninio pašto adresą. „Europos medis 2015“ svetainėje galima susipažinti su kiekvienu iš 14 nacionaliniu laureatu.

Aplinkos partnerystės fondo teigimu, šių metų Europos medžio konkurso tikslas yra atkreipti visuomenės dėmesį į senų medžių vietą, būklę gamtos ir kultūros pavelde, parodyti mūsų globos ir apsaugos reikšmę augalams. Skirtingai nuo kitų konkursų, šis konkursas nesutelkia dėmesį į grožio, dydžio ar amžiaus kriterijus, o atrenka kandidatus pagal augalo istoriją, likimą ir ryšį su žmonėmis. Konkurso organizatoriai ieško medžių, kurie tapo platesnės bendruomenės dalimi, jos šerdimi.

Balsavimas buvo atviras ir vyko iki š.m. vasario 28 d. Šiais metais buvo atiduota apie 185.000 balsų.

Estijos ąžuolas surinko beveik 60.000 (59.836) balsų ir tai sudaro beveik trečdalį (32%) dalyvavusių balsų. Šio augalo istorija yra įdomi tuo, kad, pasak legendos, apie 1951 metus, didindami sporto aikštelę, du stalininiai traktoriai plieniniais lynais bandė išversti ąžuolą su šaknimis. Deja, lynai nutrūko, palikdami gilias žaizdas augalo kūne. Ąžuolas buvo paliktas stovėti futbolo aikštėje kaip „nepalaužiamasis“. Ir dabar aikštėje vyksta futbolo varžybos, kurių vienas iš dalyviu yra augalas plačia gražia laja.

Antrąją vietą laimėjo 232 metų galingas rytinis platanas (Platanus orientalis L.) iš Vengrijos (53 487 balsai), trečiąją – 250 metų juodoji tuopa (Populus nigra L.) iš Ispanijos (13951 balsas) - rinkimų rezultatai.

Rezultatai paskelbti rinkimų svetainėje š.m. kovo 5 d.  Apdovanojimas vyks š.m. balandžio 22 d. Briuselyje.

2015 metais planuojami nacionaliniai, Lietuvos medžio rinkimai. Lietuvos medis - kandidatas į Europos medžio konkursą - mūsų šalyje bus atrenkamas pagal jau minėtus, pagrindinius europinio konkurso reikalavimus - medis senolis kaip bioįvairovės dalis, medis senolis kaip socialinis reiškinys, kaip bendruomenės dalis. Nacionalinį laureatą išrinks komisija, sudaryta iš gamtininkų, gamtosaugininkų, dendrologų, arboristų, fotografų, istorikų, menininkų ir kitų profesijų atstovų, plačios visuomenės teikimu (internetinis balsavimas). Visuomenė bus informuojama žiniasklaidoje (pranešimai spaudai), viešinant renginį mokymo įstaigose, savivaldybėse, aplinkos apsaugos departamentuose, nevyriausybinėse organizacijose, tam tikslui sukurtoje svetainėje. Politinių partijų nominacijos nebus priimamos. Nominantas turi būti išrinktas iki spalio mėn. pabaigos ir pateiktas europiniam vertinimui. 2016 metų

Taigi, koks yra mūsų mylimiausias medis? Ar tai ąžuolas galiūnas, ar liepa gražuolė, ar vis dar deranti obelis, ar storakamienis bukas, parodys mūsų lietuviško medžio rinkimai, viešas požiūris į mūsų nacionalinį turtą - medį.

Plačiau apie laureatą The Guardian:

Informacijos šaltinis: www.treeoftheyear.org

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.