Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Miestiečiai jaučiasi apgauti – Lukiškių aikštėje iškirs daugiau nei pusšimtį liepų

Naujienos ir informacija

Miestiečiai jaučiasi apgauti – Lukiškių aikštėje iškirs daugiau nei pusšimtį liepų

Sostinės Lukiškių aikštė ir jos prieigos turėtų netekti 58 dar visai geros būklės liepų. Medžius patyliukais nori iškirsti savivaldybės specialistai – bent jau tokiais ketinimais neabejoja miesto žaluma susirūpinę aktyvūs žmonės, tikinantys, kad, pernai pristatant projektą visuomenei, nebuvo užsiminta apie liepų kirtimą.

Daugiau nei metus trunkanti Lukiškių aikštės rekonstrukcija iki šiol buvo daroma neliečiant jos pakraščiuose ir šalia einančioje Vasario 16-osios gatvėje augančių liepų. Tačiau dabar, kaip pastebėjo viešą pranešimą išplatinę Želdynų planavimo visuomeninės komisijos nariai, derinant techninį projektą, nuspręsta iškirsti 45 liepas aplink aikštės perimetrą ir 13 augančių Vasario 16-osios gatvėje nuo aikštės pusės.

„Ten tik viena liepa ginčytina, dėl kurios arboristas pasirašytų, kitos gali gyvuoti. Dabar rengiame protokolą nuo komisijos, reikalaujame viešo svarstymo, nes vilniečiams rūpi Lukiškių aikštė. Pas mus dar nesupranta, kad medis didelė vertybė“, – Alfa.lt sakė Želdynų planavimo komisijos prie savivaldybės tarybos atstovė Janina Gadliauskienė.

Trečiadienį savivaldybės miesto planavimo ir plėtros komiteto posėdyje aktyvūs vilniečiai ketina ginti miestiečių pamėgtų liepų teisę išlikti. Tiesa, užmetus akį į aikštėje vykstančius darbus, matyti, kad medžių kamienai apsaugoti.

Lukiškių aikštės rekonstrukcijos pradžia

„Nors projekto viešame svarstyme pereitais metais apie tai nebuvo net užsiminta, bet savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“ specialistai teigia, kad toks jų sumanymas.

Į Želdynų planavimo visuomeninės komisijos posėdį prie Vilniaus miesto savivaldybės šių metų kovą atvykę įmonės specialistai ir Miesto ūkio departamento Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus Želdynų poskyrio vedėja Giedrė Čeponytė pareiškė, kad tvirtinamame techniniame projekte numatyta aplink aikštės perimetrą iškirsti 45 liepas ir 13 liepų Vasario 16-osios gatvėje nuo aikštės pusės. Paklausus, kodėl priimtas toks sprendimas, ar gal prisirišta prie tam tikro istorinio laikotarpio, architektės Jurgos Silvijos Večerskytės-Šimeliūnės buvo atsakyta, kad toks jos matymas“, – rašoma Želdynų planavimo visuomeninės komisijos prie savivaldybės tarybos pranešime.

Miesto medžiais besirūpinantiems komisijos nariams specialistai, pakvietę į aikštės rekonstrukcijos projekto svarstymą Lietuvos architektų sąjungoje pernai, nurodė, kad pokyčiai apsiribos reprezentacinės erdvės nuo Gedimino prospekto pusės, kitų erdvių, takų sukūrimu. Taip pat bus pasodinta naujų dekoratyvinių medžių šalia liepų eilių iš vidinės aikštės pusės. „Galimai todėl, kad nebuvo net užsiminta dėl aikštės pagrindinės puošmenos, brandžių liepų naikinimo, projektas prieštaravimų nesulaukė ir pradėti įgyvendinti darbai“, – pastebėjo Želdynų komisijos atstovai.

Pasigirdus ketinimų kirsti liepas, specialistai jiems aiškino, kad šie medžiai anksčiau buvo netinkamai nugenėti, jų vainikai susiformavę kitaip negu likusių, kai kurie per tankiai susodinti augalai nepalieka vietos vešėti kitoms liepoms. Tiesa, komisijos nariai anksčiau buvo išvykę apžiūrėti aikštės, tuo metu savivaldybės atstovė sutiko su jų požiūriu, kad medžius reikėtų išsaugoti.

Liepas apžiūrėjęs komisijos narys, Lietuvos arboristikos centro vadovas Sigitas Algis Davenis nustatė, kad numatytos kirsti liepos yra patenkinamos būklės ir jas tinkamai prižiūrint dar gali ilgai gyvuoti. Jo nuomone, kirstinos tik viena ar dvi liepos aikštės teritorijoje ir viena – Vasario 16-osios gatvėje.

„Kai pernai birželio mėnesį buvo projekto pristatymas, net neužsiminta apie tai, kad liepos bus kertamos. Mūsų komisijai priklauso arboristas A. Davenis, mes susiginčijome ir sakėme, kad taip negalima, liepos yra patenkinamos būklės ir dar gali gyvuoti. Pagal mane, tai pati didžiausia Lukiškių aikštės vertybė“, – įsitikinusi J. Gadliauskienė.

Ji pasakojo girdėjusi, kad vidinę aikštės pusę turėtų papuošti trys eilės atvežtinių jaunų liepų sodinukų, o senosios trukdo matyti bažnyčią ir įrengti dviračių taką. „Man svarbu tos liepos ir erdvė, labai nepatiktų, jei aikštę užgožtų statiniais per vidurį, neliktų medžių. Erdvė turi būti, tai atokvėpis akiai, kai eini miestu, ir staiga – ta erdvė, medžiai, varnos“, – apie aikštės išskirtinumą kalbėjo Želdynų visuomeninės komisijos narė.

Aplinkos ministerija, pasak J. Gadliauskienės, Vilniaus savivaldybei išduoda apie 2400 leidimų kasmet kirsti medžius, tai – didžiausias skaičius Lietuvoje. Vilniečiai susirūpinę, kad nepasitarus su jais ketinama kirsti ir liepas Maironio gatvėje, prie Šv. Onos bažnyčios.

„Miesto medis, kol užauga, patiria nepaprastai daug išbandymų. Jo šaknys paviršiuje įkalinamos asfaltu ar plytelėmis, ant jo žiemos metu nuolat pilama druska, kenčia nuo įvairių vibracijų, taršos. Todėl jau vien tai, kad medis sugeba užaugti ir toliau išgyventi, turi nusipelnyti nepaprastos pagarbos ir požiūrio. Tačiau biurokratinėms savivaldybių institucijoms paprasčiau medį nukirsti ir pasodinti naują, atvežtinį, tam panaudojant nemenkas europines lėšas“, – kritikavo susivieniję medžių gelbėtojai.

Lukiškių aikštės rekonstrukcija kaskart vis sukelia visuomenės diskusijų audrą.

Pirmas konkursas dėl aikštės sutvarkymo įvyko 1995 metais. 2009 metais konkursą dėl jos planavimo ir simbolio „Laisvė“ sukūrimo architektūrinio-meninio projekto buvo paskelbusi ir Vilniaus savivaldybė, tačiau prie bendro sprendimo neprieita.

2011 metais Aplinkos ministerijos skelbto konkurso laimėtojų, architektų Rolando Paleko, Petro Išoros ir kitų autorių projekte „Ramybė“ buvo siūlyta palikti aikštės kraštuose esančias liepų eiles. Turėjo atsirasti ir papildomų liepų eilių, susodintų taip, kad aikštės vidinė erdvė pasislinktų rytų kryptimi.

Pernai pristatydami aikštės sutvarkymo idėją ir koncepciją architektai Gintaras Čaikauskas, Linas Naujokaitis pasakojo, kad ši išliks „žaliojo charakterio“, su aiškiai išreikštomis funkcinėmis zonomis. Lukiškių aikštė taps savotišku gyvybės medžio simboliu – takeliai primins medį, išsišakojimus į smulkias jo šakeles. Pristatymo vaizduose matyti, kad aikštę juosia senesni, o viduje yra pasodinta ir naujų medžių.

Lukiškių aikštės rekonstrukcijos projekto pristatymas

„Visuomenei anksčiau pristatant projektą ginčytasi dėl kelių liepų. Kadangi nuspręsta daugumos jų nekirsti, visuomenė pritarė projektui. Tačiau po to kažkodėl planas pasikeitė ir kirstinų liepų atsirado daugiau nei 50“, – apie pasikeitusias sąlygas kalbėjo vienas iš iniciatyvos „Gelbėkime Vilniaus medžius“ narių Deivydas Jonelis.

Rugilė Audenienė | Alfa.lt

 

Informacijos šaltinis: www.alfa.lt

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.