Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija Apskritojo stalo diskusija „Arboristų kvalifikacijos aprašo pristatymas“

Naujienos ir informacija

Apskritojo stalo diskusija „Arboristų kvalifikacijos aprašo pristatymas“

ERASMUS

VJDRMC2018 m. kovo 30 d. VšĮ Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centre įvyko apskritojo stalo diskusija, kurios tikslai:
- nutarti dėl arboristo kvalifikacijos aprašo patvirtinimo;
- priskirti arboristo kvalifikacijos aprašą profesiniam standartui.

Tai yra „Erasmus+“ finansuojamo projekto „ARBORISTAI: medžių priežiūra urbanizuotose teritorijose kuriant tvarius Baltijos jūros regiono miestus“ renginys, kurio metu buvo apsvarstytas arboristo III LTKS lygio kvalifikacijos aprašas. Susitikime dalyvavo svečiai iš LR Aplinkos ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos, Europos arboristikos tarybos, Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centro ir Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos.

Lietuvos atstovas Europos arboristikos taryboje, Algis Davenis, pristatė tarptautines rekomendacijas dėl arboristų mokymo. Ekspertų teigimu, arboristų kvalifikacijos aprašas turi būti rengiamas remiantis pripažintais tarptautiniais standartais. Statistiniai duomenys rodo, kad vis daugiau Europos gyventojų gyvena urbanizuotose teritorijose, todėl arboristų poreikis nuolat auga. Jeigu Lietuvoje būtų ruošiami įvairaus lygmens kvalifikuoti arboristai, tai padėtų užtikrinti tvarių miestų planavimą ir vystymą. Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centro atstovas, Saulius Baliukynas, supažindino su profesinio standarto tvirtinimo tvarka Lietuvoje. Tikimasi, kad arboristo kvalifikacija taip pat ras savo vietą viename ar keliuose sektoriuose. VJDRMC atstovams pristačius arboristų kvalifikacijos aprašą, svečiai iš LR Aplinkos ministerijos rekomendavo į jį įtraukti tokius reikalavimus kaip kraštovaizdžio išmanymas, estetinių principų supratimas. Diskusijoje aptartos įvairios galimos arboristo sampratos, nes ši sritis apima ne tik medžių priežiūrą, sodinimą, ar formavimą, tačiau remiasi visapusišku supratimu apie sumedėjusių augalų priežiūrą.

Arboristika reikalauja itin daug biologijos ir kitų disciplinų išmanymo, ši sritis yra labai priklausoma nuo daugelio techninių, fizinių, teisinių ir socialinių faktorių, lemiančių galutinius sprendimus. Dėl to diskusijoje pasiūlyta savarankišką arboristo kvalifikaciją integruoti tarpsektorinėje srityje. Lietuvoje dar nėra vieningo požiūrio į šią sritį. Susitikimas dar kartą patvirtino poreikį plėtoti arboristų mokymus Baltijos jūros regione tam, kad Lietuvoje būtų perimta ir pritaikyta geroji kaimyninių valstybių patirtis.

Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.