Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel
Naujienos ir informacija KĄ DAROME SU KAUNO ĄŽUOLYNU?

Naujienos ir informacija

KĄ DAROME SU KAUNO ĄŽUOLYNU?

 

KĄ DAROME SU KAUNO ĄŽUOLYNU?

 

Clipboard01 600
 
Mielieji,
tikiuosi, kad daugelis iš Jūsų šiuo metu atostogaujate ar kitaip turite galimybę pasimėgauti vasara. Aš taip pat su pavydu apie tai svajoju.
 
Tačiau turbūt girdėjote, kad teisme vyksta byla dėl Kauno Ąžuolyno aikštelės. Asociacija “Žaliasis Ąžuolynas”, padedama mano įkurto Viešojo intereso gynimo fondo, byloje atstovauja Suinteresuotos visuomenės poziciją, kurią peticijoje išreiškė beveik 10 000 žmonių.
 
Paskutinis mano pateiktas atsiliepimas į apeliacinius skundus pagal mums, advokatams, nustatytus įkainius sudėtingose bylose yra 2470 Eur vertės. Už jį sumokėjau savo laiku, darbu, kitų pajamų ir atostogų sąskaita. Šiuo metu nei asociacija, nei mano fondas neturi tam surinktų lėšų, todėl vieninteliu mokėtoju tapau aš pats.
 
Akivaizdu ir tai, kad šis procesas tikrai dar nesibaigs apeliacija, todėl norint tęsti dalyvavimą byloje, reikalinga visuomenės parama. Vienas finansuoti šio proceso nebegaliu, o daugeliui žmonių tai galėtų būti normaliai pakeliama našta.
 
Todėl kviečiu paremti Kauno Ąžuolyno bylą per VIG Fondą
(paskirtyje nurodyti „Kauno Ąžuolynui“):
 
 
PLAČIAU APIE BYLĄ
 
ESMĖ:
 
Sklype, esančiame Vydūno al. 4, Kauno miesto savivaldybė užsimojo įrengti beveik 2000 vietų automobilių parkavimo aikštelę. Bylą iškėlė šioje vietoje pastatų likučius nusipirkusi verslo įmonė. Ji įrodinėja, jog čia planavo įrengti nuostabią Ąžuolynui tinkančią infrastruktūrą, su verslo pastatais, žaidimų aikštelėmis bei atstatyta oranžerija. Sakyčiau, kažkas panašaus į “Dvylikoje kėdžių” Benderio nupasakotus “Naujuosius Vasiukus”. Taigi teisme užvirė kova tarp labai stiprių abiejų pusių advokatų dėl gardaus Ąžuolyno kąsnio.
Asociacijai “Žaliasis Ąžuolynas”pavyko įstoti į šią bylą trečiuoju asmeniu. Jie kreipėsi pagalbos į mane ir mano įkurtą Viešojo intereso gynimo fondą, kad jo pagalba galėtume rinkti lėšas ir byloje atstovautume Suinteresuotos visuomenės interesus.
 
TIKSLAI:
 
Teisiškai padėtis yra labai subtili ir sudėtinga. Ieškovas (Verslas) ir atsakovas (Savivaldybė) siekia tokių tikslų, kurie mums (Suinteresuotai visuomenei) yra nepriimtini. Verslas siekia verslo plėtros projekto, o Savivaldybė - automobilių parkavimo S.Dariaus ir S.Girėno stadiono eksploatavimo tikslais. Tuo tarpu mūsų tikslas, kurį dar 2021 m. peticijoje išreiškė beveik 10 000 žmonių - šį žemės sklypą sugrąžinti visuomenės reikmėms, įtraukiant į Kauno Ąžuolyno infrastruktūrą.
 
PROCESO EIGA:
 
Mano teisiniai motyvai teisme tikrai buvo išgirsti (tai matyti iš priimto sprendimo), tačiau padėtis gerokai viršijo galimus lūkesčius ir persisvėrė į kitą pusę. Teismas priėmė sprendimą, kuriuo triuškinančiai patenkino Verslo reikalavimus ir ne tik nutraukė Savivaldybės pradėtas procedūras būsimai automobilių parkavimo aikštelei, bet Verslui pripažino teisę išsipirkti šį žemės sklypą. Žinoma, toks teismo sprendimas turi rimtų teisinių trūkumų ir tiek Nacionalinė žemės tarnyba, tiek ir Kauno miesto savivaldybės brangiai samdomi advokatai pateikė stiprius apeliacinius skundus. Vyksta dviejų gigantų kova, kurioje advokatų išlaidos iš abiejų pusių vien pirmoje instancijoje gerokai viršijo po keliolika tūkstančių. Taigi apeliacinėje teisminio proceso instancijoje atsidūrėme prieš rimtą dilemą: patenkinus apeliacijas bus sugrįžta prie automobilių parkavimo, o palikus sprendimą tokį, koks yra - žemės sklypą užvaldys Verslo įmonė, kuri labai greitai gali būti parduota tiems patiems, kurie Kaune valdo aikšteles.
 
ATSILIEPIMAS Į APELIACIJAS:
 
Tikrai pagaliau noriu atostogauti ir aš, tačiau negalėjau nepateikti atsiliepimo į apeliacijas. Juo siekiu to tarpinio varianto, kuris ir nutrauktų Savivaldybės bandymą šioje vietoje įrengti automobilių aikštelę, ir neleistų Verslui šioje vietoje “įleisti šaknų”. Kol galime, turime padaryti viską, kad besipešant dviems, laimėtų trečias - Suinteresuotos visuomenės atstovaujamas viešasis interesas. Su šiuo atsiliepimu galite susipažinti Ąžuolyno byloje, skiltyje „DOKUMENTAI“.
 
Pagarbiai,
advokatas, VIG Fondo vadovas
Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.