Naujienos ir informacija
Bulvių stresas žmonėms tik į naudą
- Informacija
- Parašyta 2010 rugpjūčio 30
- Paskelbta: 2010 rugpjūčio 30
Mokslininkai pranešė suradę du nebrangius metodus antioksidantų kiekiui bulvėse padidinti, praneša mokslo naujienų svetainė „EurekAlert!". Antioksidantai, kurių gausu daržovėse ir vaisiuose, yra laikomi sveikatai naudingomis medžiagomis, padedančiomis išvengti širdies ligų, vėžinių susirgimų, diabeto, nervinio pobūdžio ir kitokių ligų.
„Mes išsiaiškinome, kad bulves veikiant ultragarsu (aukšto dažnio garso bangomis) arba elektra 5-30 minučių, antioksidantų, pavyzdžiui, fenolio ir chlorogeninės rūgšties, kiekis jose išauga iki 50 procentų", - teigia tyrimui vadovavęs Japonijos Obihiro universiteto dr. Kazunori Hironaka.
Mokslininkai seniai žinojo, kad sausra, sutrenkimai ir kitokio pobūdžio stresas gali skatinti žalumynus kaupti naudingas fenolio rūgštis. Tada dr. K. Hironakos komanda pastebėjo, kad iki šiol nebuvo jokių tyrimų apie tai, ar galima daržovių naudą sveikatai padidinti mechaninėmis priemonėmis.
Taikydami ultragarso metodą, specialistai bulves panardino į vandenį ir 5-10 minučių nukreipė į jas aukšto dažnio garso bangas (tokių aukštų garsų mes negirdime, bet girdi kai kurie gyvūnai, pavyzdžiui, šikšnosparniai). Kitu atveju mokslininkai bulves dešimčiai sekundžių sumetė į druskos tirpalą, o vėliau 10-30 minučių leido per jas silpną elektros srovę.
K. Hironaka taip pat pažymi, kad technologija gali sulaukti didelio perdirbėjų dėmesio, nes pasaulyje populiarėja vadinamasis funkcionalusis maistas, kuris ne tik teikia energijos, bet ir turi papildomų sveikatai naudingų medžiagų.
Informacijos šaltinis: www.manoukis.lt