Naujienos ir informacija
Ant Kūčių stalo – gėrybės ir iš pakelės
- Informacija
- Parašyta 2011 gruodžio 19
- Paskelbta: 2011 gruodžio 19
Šiomis dienomis į mišką užsukęs ne vienas Alytaus ir Varėnos rajonų gyventojas vis dar randa voveraičių bei žaliuokių ir jas pakelėje parduoda iš Druskininkų į namus grįžtantiems poilsiautojams.
Marcinkoniškis Sigitas Janušauskas praėjusį savaitgalį pririnko beveik tris litrus voveraičių bei žaliuokių ir atidavė žmonai Janinai, nuo ankstyvo pavasario šeimos surinktus grybus ir uogas pardavinėjančiai prie kelio Vilnius–Druskininkai.
Čia pragyvenimui užsidirba ir daugiau Varėnos rajono gyventojų.
„Dvidešimt litų už šviežių grybų litrą praėjusį sekmadienį net nesiderėję mokėjo sustoję miestiečiai. Jie stebėjosi, kad tokiu metu dar randame voveraičių ir žaliuokių.
Prieš mėnesį vyras iš miško parnešė paskutinį baravyką, bet ankstesniais metais esame jų radę ir gruodį”, – pasakojo J.Janušauskienė.
Pakelės turguje gausesnė džiovintų baravykų, sūdytų, raugintų, konservuotų žaliuokių, rudmėsių, gudukų, šilbaravykių pasiūla.
Jų puslitris kainuoja 10–15 litų, o džiovintų baravykų juostelė ar vainikėlis – nuo 25 iki 45 litų.
Kūčių stalui žmonės noriai perka spanguoles, kurių litras kainuoja 10–11 litų.
Čia galima rasti ir laukinių aviečių, žemuogių sulčių, tyrelių po 15 litų už puslitrį.
Sau ir dovanų žmonės noriai už 3–5 litus perka kadagines, beržines, ąžuolines, liepines, taip pat su įvairiomis vaistažolėmis maišytas vantas.