Lietuvos arboristikos centras

Font Size

Cpanel

Naujienos ir informacija

Lazdynų Bačkinis ąžuolas

Lazdynų Bačkinis ąžuolas

 

Lazdynu Backinis 01 600

Lazdynu Backinis 02 600

Lazdynu Backinis 03 600

Lazdynu Backinis 04 600

Lazdynu Backinis 05 600

Lazdynu Backinis 06 600


 

Didmiesčiuose itin retai galime džiaugtis senesniais nei 200 metų amžiaus medžiais daugiabučių daugiaaukščių modernizmo laikų gyvenamųjų namų kiemuose.
 
Bačkinis yra drūčiausias ir matyt seniausias medis daugiabučių kiemuose, tarsi visų Lazdynų ąžuolų bočius. Jis svarbus daugeliui žmonių - ir gyvenantiems kaimynystėje, ir visame rajone.
 
Šalia ąžuolo nuo vaikystės gyvenantis Vytautas pamena, kad Bačkinis ąžuolas buvo patogus vaikams įlipti, nes turėjo šakų žemai ir neaukštai plačią didelę drevę - “bačką”, kur vaikai iki pusės ūgio žemyn įsmukdavo. Jo žodžiais: “jau Lietuvos nepriklausomybės laikais jie buvo prisikalę lentutes prie kamieno, kad lengviau būtų įsilipti. Tai savivaldybės žmonės drevę užkalė skardomis, o drevėn pripūtė “makroflekso”, nes bijota, kad neįmestų kas nuorūkos, kad nepadegtų...”
 
Bačkinis ir kiti Lazdynų ąžuolai stiprina bendruomenę ir vietos tapatybės jausmą. Nuo 2021 m. rudens Bačkinis tapo Ąžuolų ekskursijų stotele ir per 3 metus sulaukė kelių šimtų lankytojų. Pas jį ateina ąžuolų mylėtojai iš Lazdynų ugdymo įstaigų, bendruomenės, kitų Vilniaus rajonų gyventojai, miesto svečiai.
 

ety logo RGB PNG 1primary

 

Medžio pavadinimas: Lazdynų Bačkinis ąžuolas

Rūšis: Paprastasis ąžuolas Quercus robur L.

Augimo vieta: Lazdynų gyvenamasis rajonas, prie Erfurto g. 48 ir l/d „Giraitė“, Vilniaus miesto savivaldybė. Maps.lt žemėlapis

Koordinatės: 54.674036, 25.204992 (WGS)

Amžius: Nežinomas; spėjamas virš 300 metų

Fiziniai parametrai:

   kamieno apimtis 1,3 m aukštyje - 445 cm,
   aukštis - apie 22 m
   kiti fiziniai parametrai: nenurodyti
 
Teikėjas: Lazdynų "Ryto" bendruomenė
Copyright © 2024 Lietuvos arboristikos centras. Visos teisės saugomos. Designed by JoomlArt.com. Joomla! yra nemokama programinė įranga, platinama pagal GNU Bendrąją Viešą Licenciją.